Zemljani sač Zlakusa: tradicija, kvalitet i ukus na jednom mestu

Zlakusa sač za pečenje koje će se pamtiti

Teletina ispod sača u rerni sa krompirom

Teško je poverovati da ste probali ukusnije pečenje od onog koje se peklo ispod zemljanog sača Zlakusa. Tajna ovog nezaboravnog ukusa leži u specifičnoj osobini da zemljani sač ravnomerno prenosi toplotu i zadržava isparenja iz hrane koja sve vreme cirkulišu kroz posudu. Istovremeno gubitak tečnosti, ukusa i hranljivih materija iz hrane je mnogo manji u odnosu na klasično posuđe. Još jedan benefit zemljanih sačeva je da glina od koje je sač napravljen alkalna i da neutrališe kiselost namirnica.

Zbog ovoga meso pripremano u zemljanom saču ostaje sočno, a ukusi i mirisi začina prodiru duboko u njega dajući mu posebnu slast. Bez obzira da li ste ljubitelj teletine, jagnjetine, jaretine, svinjskog pečenja ili piletine zemljani sač učiniće da uživate u najlepšim zalogajima.

Ono što je nekada bilo privilegija etno restorana ili kuvanja na otvorenom mi unosimo u vaš dom, naši zemljani sačevi prilagođeni su za upotrebu u savremenim uslovima, sač u rerni više nije nikakva novost.

Šta je sač? Kulinarski dragulj Balkana koji osvaja srca i nepca širom sveta

Na pitanje “Šta je sač?” najpribližnije je odgovoriti da se turska reč saç koristi za kosu, ali predstavlja i zakrivljeni poklopac najčešće zemljani ili metalni. Ispod takvog poklopca se pekao hleb i ostala jela. Poklopac se prekrivao žarom, a hrana se pekla ispod njega. Kasnije je došla kombinacija crepulje – plitke zemljane posude i zakrivljenog poklopca. Danas se sač prilagodio savremenoj kuhinji i električnim šporetima…  

Zemljani sač Zlakusa je posuda okruglog oblika, visokih zakrivljenih stranica i zaravljenog dna. Dubina posude je dovoljna da primi sve tešnosti i sokove koji se oslobađaju iz mesa i povrća tokom pečenja. Poklopac zemljanog sača ima zakrivljen oblik koji dobro prikuplja kondenzaciju oslobođenu iz hrane, ali istovremeno i pomaže kruženje isparenja.

Hrana se u saču delom dinsta u svojim sokovima, a delom peče na toploti isparenja koja hrani na vrhu daju rumenu boju. Sporo mešanje ukusa hrane i začina pojačava se ravnomernim oslobađanjem toplote sača. Meso pripremljeno u saču se prosto topi u ustima, a povrće prima neverovatnu mešavinu ukusa.

Osim što predstavlja posudu za pripremu ukusnih obroka zemljani sač će rustičnim izgledom i svojom lepotom biti ukras vašeg stola ili kuhinje, dok na polici čeka da ga ponovo upotrebite. Svaki zemljani sač Zlakusa je ručno izrađen od mešavine gline i mlevenog kamena kalcita, tradicionalnim postupkom koji se u Zlakusi primenjuje gotovo četiri veka.

Jagnjetina ispod sača u rerni

Kako se pravi sač Zlakusa: Tradicionalna metoda ručne izrade

Sač se u Zlakusi pravi od mešavine gline i kamena kalcita samlevenog u prah. Specifičnost zlakuskih grnčara je zidanje posuda, a ne izvlačenje na točku. Sač se pravi tako što se formira dno, a potom se red po red podiže – zida do željene visine. Nakon toga se obrađuje, dodaju mu se ručice, ukrašava se, postavljaju zaštićene oznake – pečati. Nakon više dana sušenja, sač se peče i na kraju dolazi do vaših kuhinja, gde će se uz pravilno korišćenje dugo zadržati.

Zlakusa Sač dimenzije - Pregled raspoloživih veličina i kapaciteta

Prilagođeni savremenim uslovima pripreme hrane naši zemljani sačevi se izrađuju u više dimenzija pogodnih za upotrebu u standardnim električnim rernama:

  • Zemljani sač Zlakusa prečnika 28 cm pogodan za pripremu 4 do 6 porcija;
  • Zemljani sač Zlakusa prečnika 31 cm, pogodan za pripremu 6 do 7 porcija.
  • Zemljani sač Zlakusa prečnika 34 cm, pogodan za pripremu 7 do 8 porcija.
  • Zemljani sač Zlakusa prečnika 36 cm, pogodan za pripremu 8 do 10 porcija.

Ukoliko ste u mogućnosti sve ove sačeve možete koristiti i na tradicionalan način pored žara.

Za upotrebu u profesionalnim pećima, zidanim furunama ili na otvorenom pored žara imamo dimenzije sačeva pogodne za veći broj osoba:

  • Zemljani sač 40 cm u prečniku, pogodan za pripremu 12 do 15 porcija;
  • Zemljani sač 45 cm u prečniku za 15 do 20 osoba i
  • Zemljani sač 50 cm u prečniku cm za 20 do 25 osoba.

Prečnik koji navodimo predstavlja spoljašnju dimenziju posude bez ručica. Zbog ručne izrade može doći do neznatnih odstupanja u dimenzijama naših zemljanih sačeva.

Za savet oko izbora odgovarajuće dimenzije zemljanog sača kontaktirajte nas putem telefona: +381655210457, mejla kontakt@loncipoklopci.rs, Viber ili WhatsApp poruke.

Kako se koristi sač: Žar ili rerna za savršeno pečenje

Svaki zemljani sač Zlakusa možete koristiti za pečenje na izvorni način uz žar pored vatre. Okupite društvo, uzmite dobrog mesa, povrća i založite vatru, a onda uz pivo lagano krčkajte. Uz društvo, pivo i vatru hrana je najukusnija! Kada meso omekša, a krompiri se natope aromama svi ćete uživati u slasnim zalogajima.
Zemljani sač Zlakusa pored vatre

Postolje za sač: Neizostavni dodatak za brže pečenje na otvorenom

Kada zemljani sač koristite na otvorenom najlošija varijanta je da sač stoji direktno na zemlji jer ona značajno odvodi toplotu. Ukoliko imate mogućnosti možete sač podići na cigle čime ćete značajno ubrzati pripremu, ali najbolji dodatak je metalno postolje za sač. Ispod postolja možete periodnično ubacivati novi žar i time ravnomerno zagrevati dno sača što će pomoći da pečenje poprilično skratite.

Postolje za sač

Sač iz rerne: Tradicionalni ukusi u savremenoj kuhinji

Osim na žaru određene veličine naših sačeva staju i u standardne elektrišne šporete i šporete na drva, ali i pizza peći, furune… Nećete moći sa društvom da uživate u loženju vatre, ali meso spremljeno ispod zemljanog sača u rerni ima isto tako dobar ukus. Temperatura je konstantna, kuhinjom se šire mirisi, a ekipa jedva čeka da sač izvadite iz rerne.

Zemljani sač Zlakusa u rerni

Zemljani sač prva upotreba - početak kulinarske avanture

 

Ukoliko se prvi put srećete sa zemljanim posuđem pročitajte naše uputstvo za pravilnu upotrebu grnčarije ili pogledajte video na našem YouTube kanalu.

Koji sač kupiti zavisi od nekoliko faktora. Pre svega razmislite za koliko osoba želite da pripremate hranu ispod sača. Mi vam možemo ponuditi više različitih veličina pogodnih za porodične ručkove, veća okupljanja kao i restoranske varijante za veći broj obroka.

Druga bitna stavka kod izbora sača je način pripreme, odnosno da li ćete sač za pečenje koristiti pored vatre, u električnom šporetu, šporetu na drva ili furuni – zemljanoj peći. Ovde ulogu imaju dimenzije jer nećete svaki sač moći da ubacite u standarne električne šporete, ali i one na drva koji često imaju niske rerne. Zemljana peć je možda velika, ali je često otvor uzak ili nizak.

Kada su u pitanju materijali od kojih se sač izrađuje izbor može biti gusani sač, kovani sač ili zemljani sač. Gusani i kovani sač su praktično neuništivi, osim što kovanog može oštetiti rđa. Ovo je po nama jedina prednost u odnosu na zemljani sač koji vam ukoliko vodite računa može služiti i više decenija.

Najveća prednost zemljanog sača je ukus i kvalitet hrane koja se u njemu priprema. Glina je alkalna i hrana u dodiru sa njom zadržava pa čak i pospešuje korisna svojstva, zemljani sač postepeno prenosi temperaturu i hrana u njemu zadržava najlepši ukus.

Koji sač kupiti - važni faktori za pravilan izbor

Koji sač kupiti zavisi od nekoliko faktora. Pre svega razmislite za koliko osoba želite da pripremate hranu ispod sača. Mi vam možemo ponuditi više različitih veličina pogodnih za porodične ručkove, veća okupljanja kao i restoranske varijante za veći broj obroka.

Druga bitna stavka kod izbora sača je način pripreme, odnosno da li ćete sač za pečenje koristiti pored vatre, u električnom šporetu, šporetu na drva ili furuni – zemljanoj peći. Ovde ulogu imaju dimenzije jer nećete svaki sač moći da ubacite u standarne električne šporete, ali i one na drva koji često imaju niske rerne. Zemljana peć je možda velika, ali je često otvor uzak ili nizak.

Kada su u pitanju materijali od kojih se sač izrađuje izbor može biti gusani sač, kovani sač ili zemljani sač. Gusani i kovani sač su praktično neuništivi, osim što kovanog može oštetiti rđa. Ovo je po nama jedina prednost u odnosu na zemljani sač koji vam ukoliko vodite računa može služiti i više decenija.

Najveća prednost zemljanog sača je ukus i kvalitet hrane koja se u njemu priprema. Glina je alkalna i hrana u dodiru sa njom zadržava pa čak i pospešuje korisna svojstva, zemljani sač postepeno prenosi temperaturu i hrana u njemu zadržava najlepši ukus.

Prepoznajte originalni Zlakusa sač - Ponesite kući pravi komad tradicije i nasleđa

Sve je češća pojava zemljanog posuđa sa oznakama zlakuske grnčarije, a koja se izrađuje mašinski livenjem ili od čiste gline bez dodavanja mlevenog kamena kalcita.

Originalni zlakuski zemljani sač ćete prepoznati po zaštićenom pečatu -ćiriličnom natpisu „Злакуса“ ali pored njega uvek mora stajati i pečat grnčara koji je izradio sač i pečat sa oznakom dlana simbol ručne izrade.

Kao i sve drugo i pečat se može kopirati, ali zlakuski zemljani sač odlikuje i svetlucanje kalcita na površini posude. Po ovome ćete znati da vaš budući sač nije izrađen od čiste gline.

Uz svaki naš sač dobićete deklaraciju sa uputstvom za upotrebu i sertifikat kvaliteta i originalnosti.

Zlakusa sač zaštićene oznake i pečati
Sertifikat oznake geografskog porekla "Злакуса"

Zlakusa zemljani sač prodaja - Unesite drevne čarolije u svoj dom

Zemljani sač prodaje se na magistralnom putu Požega Užice, ali ako vas put ne nosi na tu stranu možete ga dobiti na bilo koju adresu u Srbiji. Zemljane sačeve u veličinama za kućnu upotrebu bezbedno pakujemo i putem kurirskih službi isporučujemo na vašu adresu.

Zemljani sač možete lično preuzeti u Beogradu, za više informacija kontaktirajte nas putem telefona: +381655210457, imejla kontakt@loncipoklopci.rs, Viber ili WhatsApp poruke.

Jela ispod sača recepti za nezaboravne užitke

Pratite nas na društvenim mrežama i otkrijte šta sve možete spremati u vašem zemljanom saču ili se prijavite na Newsletter za najnovije recepte iz naše kuhinje.

Postojeće recepte za pripremu najukusnijih jela iz sača možete pročitati na našem blogu.