Zemljani sač Zlakusa

Zemljani sač Zlakusa za najsočnije pečenje

Teletina ispod sača u rerni sa krompirom
Teško je poverovati da ste probali ukusnije pečenje od onog koje se peklo ispod zemljanog sača Zlakusa. Tajna ovog nezaboravnog ukusa leži u specifičnoj osobini zemljanog posuđa da ravnomerno prenosi toplotu i zadržava isparenja iz hrane koja sve vreme cirkulišu kroz posudu.

Zbog ovoga meso pripremano u zemljanom saču ostaje sočno, a ukusi i mirisi začina prodiru duboko u njega dajući mu posebnu slast. Bez obzira da li ste ljubitelj teletine, jagnjetine, jaretine, svinjskog pečenja ili piletine zemljani sač učiniće da uživate u najlepšim zalogajima.

Ono što je nekada bilo privilegija etno restorana ili kuvanja na otvorenom mi unosimo u Vaš dom, naši zemljani sačevi prilagođeni su za upotrebu u savremenim uslovima.

Karakteristike zemljanog sača za pečenje

Zemljani sač za pečenje je posuda okruglog oblika, visokih zakrivljenih stranica i zaravljenog dna. Dubina posude je dovoljna da primi sve tešnosti i sokove koji se oslobađaju iz mesa i povrća tokom pečenja. Poklopac zemljanog sača ima ovalni oblik koji dobro prikuplja kondenzaciju oslobođenu iz hrane, ali istovremeno i pomaže kruženje isparenja.

Hrana se u saču delom dinsta u svojim sokovima, a delom peče na toploti isparenja koja hrani na vrhu daju rumenu boju. Sporo mešanje ukusa hrane i začina pojačava se ravnomernim oslobađanjem toplote sača. Meso pripremljeno u saču se prosto topi u ustima, a povrće prima neverovatnu mešavinu ukusa.

Osim što predstavlja posudu za pripremu ukusnih obroka sač će rustičnim izgledom i svojom lepotom biti ukras vašeg stola ili kuhinje, dok na polici čeka da ga ponovo upotrebite.

Svi naši sačevi su ručno rađeni od mešavine gline i mlevenog kamena kalcita, tradicionalnim postupkom koji se u Zlakusi primenjuje gotovo četiri veka.
Jagnjetina ispod sača u rerni

Dimenzije zemljanog sača

Prilagođeni savremenim uslovima pripreme hrane naši zemljani sačevi se izrađuju u više dimenzija pogodnih za upotrebu u standardnim električnim rernama:
  • Zemljani sač Zlakusa prečnika 30 cm pogodan za pripremu 4 do 6 porcija;
  • Zemljani sač Zlakusa prečnika 32 cm, pogodan za pripremu 6 do 7 porcija.
  • Zemljani sač Zlakusa prečnika 34 cm, pogodan za pripremu 7 do 8 porcija.
  • Zemljani sač Zlakusa prečnika 36 cm, pogodan za pripremu 8 do 10 porcija.
Ukoliko ste u mogućnosti ove sačeve možete koristiti i na tradicionalan način pored žara. Za upotrebu u profesionalnim pećima, zidanim furunama ili na otvorenom pored žara imamo dimenzije sačeva pogodne za veći broj osoba.
  • Zemljani sač Zlakusa prečnika 40 cm, pogodan za pripremu 10 do 15 porcija, prečnika 45 cm za 15 do 20 osoba i prečnika 50 cm za 20 do 25 osoba.
Prečnik koji navodimo predstavlja spoljašnju dimenziju posude bez ručica. Zbog ručne izrade može doći do neznatnih odstupanja u dimenzijama naših zemljanih sačeva.

Zemljani sač Zlakusa upotreba

Svaki zemljani sač Zlakusa možete koristiti za pečenje na izvorni način uz žar pored vatre. Okupite društvo, uzmite dobrog mesa, povrća i založite vatru, a onda uz pivo lagano krčkajte. Uz društvo, pivo i vatru hrana je najukusnija! Kada meso omekša, a krompiri se natope aromama svi ćete uživati u slasnim zalogajima.
Zemljani sač Zlakusa pored vatre
Osim pored vatre određene veličine naših sačeva staju i u standardne elektrišne šporete i šporete na drva, ali i pizza peći, furune… Nećete moći sa društvom da uživate u loženju vatre, ali meso spremljeno ispod zemljanog sača u rerni ima isto tako dobar ukus. Temperatura je konstantna, kuhinjom se šire mirisi, a ekipa jedva čeka da sač izvadite iz rerne.

Ukoliko se prvi put srećete sa zemljanim posuđem pročitajte naše uputstvo za pravilnu upotrebu grnčarije.
Zemljani sač Zlakusa u električnoj rerni

Prepoznajte originalni zlakuški zemljani sač

Sve je češća pojava zemljanog posuđa sa oznakama zlakuške grnčarije, a koja se izrađuje mašinski livenjem ili od čiste gline bez dodavanja mlevenog kamena kalcita.

Originalni zlakuški zemljani sač ćete prepoznati po zaštićenom pečatu -ćiriličnom natpisu „Злакуса“ ali pored njega uvek mora stajati i pečat grnčara koji je izradio sač i pečat sa oznakom dlana simbol ručne izrade.

Kao i sve drugo i pečat se može kopirati, ali zlakuški zemljani sač odlikuje i svetlucanje kalcita na površini posude. Po ovome ćete znati da Vaš budući sač nije izrađen od čiste gline.

Uz svaki naš sač dobićete deklaraciju sa uputstvom za upotrebu i sertifikat kvaliteta i originalnosti.
Zaštićeni pečat Zlakusa grnčarija
Sertifikat oznake geografskog-porekla Zlakusa grnčarija

Koji sač kupiti

Koji sač kupiti zavisi od nekoliko faktora. Pre svega razmislite za koliko osoba želite da pripremate hranu ispod sača. Mi vam možemo ponuditi više različitih veličina pogodnih za porodične ručkove, veća okupljanja kao i restoranske varijante za veći broj obroka.

Druga bitna stavka kod izbora sača je način pripreme, odnosno da li ćete sač za pečenje koristiti pored vatre, u električnom šporetu, šporetu na drva ili furuni – zemljanoj peći. Ovde ulogu imaju dimenzije jer nećete svaki sač moći da ubacite u standarne električne šporete, ali i one na drva koji često imaju niske rerne. Zemljana peć je možda velika, ali je često otvor uzak ili nizak.

Kada su u pitanju materijali od kojih se sač izrađuje izbor može biti gusani sač, kovani sač ili zemljani sač. Gusani i kovani sač su praktično neuništivi, osim što kovanog može oštetiti rđa. Ovo je po nama jedina prednost u odnosu na zemljani sač koji vam ukoliko vodite računa može služiti i više decenija.

Najveća prednost zemljanog sača je ukus i kvalitet hrane koja se u njemu priprema. Glina je alkalna i hrana u dodiru sa njom zadržava pa čak i pospešuje korisna svojstva, zemljani sač postepeno prenosi temperaturu i hrana u njemu zadržava najlepši ukus.

Zlakusa zemljani sač prodaja

Zemljani sač prodaje se na magistralnom putu Požega Užice, ali ako vas put ne nosi na tu stranu možete ga dobiti na bilo koju adresu u Srbiji. Zemljane sačeve u veličinama za kućnu upotrebu bezbedno pakujemo i putem kurirskih službi isporučujemo na vašu adresu.

Zemljani sač možete lično preuzeti u Beogradu za više informacija kontaktirajte nas putem telefona: +381655210457, imejla kontakt@loncipoklopci.rs, Viber ili WhatsApp poruke.

Pratite nas na društvenim mrežama i otkrijte šta sve možete spremati u vašem zemljanom saču ili se prijavite na Newsletter za najnovije recepte iz naše kuhinje.

Postojeće recepte za pripremu najukusnijih jela iz sača možete pročitati na našem blogu.