Gulaš u zemljanom loncu se ređe sprema nego oni u kotliću, ali kada ga jednom probate kotlić ćete sigurno zapostaviti.
Gulaš je mađarsko jelo koje se zbog svog primamljivog ukusa raširilo centralnom i istočnom Evropom, ali je veoma popularno i van ovih granica.
Mađarska reč gulyás (gujaš) predstavlja stočara, koji su svoja stada čuvali u prirodi i spremali jela od njihovog mesa.
Izvorno se pravi od govedine, ali ovaj recept možete primeniti na skoro sve vrste mesa i spremiti:
- juneći gulaš;
- teleći gulaš;
- svinjski gulaš;
- ovčiji gulaš;
- srneći gulaš;
- gulaš od divlje svinje…
Sastojci potrebni za gulaš u zemljanom loncu
- 1 kilogram mesa po želji;
- 1 kilogram luka;
- 100 g suve dimljene slanine;
- jedna šargarepa srednje veličine;
- 3 čena belog luka;
- 2 dcl mlevenog paradajza;
- 1 dcl crvenog vina;
- 150g pečuraka;
- jedan manji celer;
- 2 lista lovora;
- grančica ruzmarina;
- kašika mlevene slatke paprike;
- jedna suva ljuta papričica;
- 100 ml ulja ili masti;
- dve kašike brašna.
Kako se pravi gulaš u zemljanom loncu
Za gulaš u zemljanom loncu prvo očistite crni luk i sitno ga iseckajte, a potom ga ispržite na tihoj vatri u većem tiganju ili šerpi.
Koji deo mesa odabrati za gulaš u zemljanom loncu
Za gulaš možete koristiti suvlje i žilave delove mesa koji nisu pogodni za prženje ili pečenje. Oni će se dugim krčkanjem u zemljanom loncu pretvoriti u idealne zalogaje.
Ipak najbolji gulaš je od delova mesa prošaranih masnoćom poput vrata, plećke, rozbratne, zatim kolenica – ribića punih tetiva, bogatih kolagenom koji će se kuvanjem pretvoriti u želatin i dodatno zgusnuti vaš gulaš, takođe može se koristiti i meki file koji se kraće kuva.
Kako se pravi pac - marinada za meso za gulaš
Pac ili marinada za meso pomoći će vam da omekšate tvrđe delove mesa i skratite kuvanje, ona je skoro obavezna ukoliko spremate gulaš od divlje svinje ili srneći gulaš. Osim što će omekšati meso marinada će neutralisati prejak miris divljači koji ne prija svakome.
Isecite meso na krupnije komade ili veličinu koju ćete koristiti za gulaš, stavite ga u veću šerpu, nalijte vodom, a zatim dodajte dva do tri lista lovora, desetak zrna bibera, tri četiri čena belog luka, glavicu crnog luka presečenu na polovine i jedan decilitar sirćeta. Možete uz Poklopite šerpu i ostavite da prenoći u frižideru.
Pre kuvanja gulaša isperite meso u hladnoj vodi i procedite ga.
Kako iseći meso za gulaš
Meso isecite na komade jednake veličine kako bi se ravnomerno skuvali. Ukoliko meso isečete na previše sitne komade raskuvaće se i razdvojiti na vlakna. Ovo neće pokvariti ukus, ali je lepše kada komadi mesa zadrže svoj oblik.
Najbolja veličina kockica je između tri i četiri centimetra.
Prebacite meso u zemljani lonac
Kada ste propržili meso ostavite ga da se prohladi, a zatim njega i sve sastojke iz šerpe prebacite u zemljani lonac u kojem ćete nastaviti krčkanje gulaša.
Ukoliko imate zemljani lonac koji staje u rernu naša preporuka je da gulaš kuvate u njoj jer je temperatura ujednačena sa svih strana. U suprotnom lagano zagrejte lonac na ringli i na njoj nastavite kuvanje.
Preporučujemo da gulaš u zemljanom loncu krčkate duže na laganoj vatri. Po potrebi dodajte tečnosti, ali vodite računa da čorbica ne bude previše retka.
Paradajz, vino i začine dodajte pred kraj jer kiselina iz njih usporava kuvanje mesa.
Ukoliko pri kraju kuvanja želite da dodatno zgusnete gulaš u šolju sipajte kutlaču čorbice, dodajte jednu do dve kašike brašna, dobro umutite, a zatim vratite u lonac i promešajte.
Umesto brašna možete koristiti i gustin, ali i trikove poput kuvanja želatinastih delova mesa kao što su nogice i papci 😀
Prilog za gulaš u zemljanom loncu
Gulaš iz zemljanog lonca možete poslužiti i bez priloga, ali će biti kompletniji ako mu dodate prilog.
Možete obariti omiljene testenine, skuvati palentu, pirinač, njoke, ili pire krompir. Gulaš se može poslužiti i direktno u izdubljenoj lepinji.
Ukoliko vam se dopao naš recept za gulaš u zemljanom loncu dodatne ideje i recepte za pripremu specijaliteta iz zemljanog posuđa potražite na našem blogu i društvenim mrežama.