Juneća rebra ispod sača u rerni

Kada pomislite na pečenje ispod sača prva asocijacija su vam sigurno najsočniji komadi mesa koji se odvajaju od kosti i prosto tope. Druga asocijacija na reč sač su restorani, jer većina misli da ne može da spremi sočno pečenje ispod sača u kućnim uslovima.

Mi smo u zemljanom posuđu u električnom šporetu pekli najrazličitije vrste mesa i njihovih delova, ali su nam se juneća rebra ispod sača izdvojila kao favorit. Osim odličnog ukusa razlog je i neverovatno jednostavna priprema.

Rebra sama po sebi predstavljaju idealnu kombinaciju mesa i masnoće, a poznato je da kosti upotpunjuju ukus mesa i da je meso uz kost najslađe.

Još jedan plus za rebra pravi gurmani vide u trenutku kada odlože svoj pribor, prstima dohvate kost i krenu da je čiste 🙂

Juneća rebra ispod sača u rerni sa kajmakom

Juneća rebra ispod sača - potrebni sastojci

  • 1.5 do 2 kilograma junećih rebara (mi preferiramo bar pola kilograma po osobi);
  • 200 grama pečuraka po želji;
  • kilogram i po krompira, najbolje crvenog;
  • dve do tri glavice crnog luka, srednje veličine;
  • pet čenova belog luka, ukoliko ste ljubitelj slobodno dodajte i više.
  • četiri srednje šargarepe, bar jedna po osobi;
  • dve kašike svinjske masti ili ulja;
  • tri grančice ruzmarina;
  • majčine dušice po ukusu;
  • so po ukusu;
  • biber po ukusu.

Juneća rebra u rerni recept

Kada budete kupovali rebra zamolite mesara da ih iseče na manje kocke kako biste lakše baratali sa njima.

Meso operite u hladnoj vodi, prosušite i začinite, a zatim ostavite da prenoći u frižideru ili ovo uradite bar par sati pre pečenja. Na ovaj način meso će bolje poprimiti ukus začina, a i dodatno će omekšati i biti sočnije.

Krompir oljuštite i isecite na manje komade, četvrtine ili polovine u zavisnosti od veličine krtola.

Oljuštite crni luk i ostavite u komadu ili isecite na polovine ukoliko su glavice previše velike.

Beli luk možete oljuštiti, ostaviti čenove u ljusci, ubaciti celu glavicu ili je preseći na pola. Možda je najbolja varijanta čen u ljusci jer će ostati ceo, vaše je samo da ga na kraju pronađete i iscedite onaj divni krem.

Šargarepe oljuštite i isecite na polovine.

Zemljanu posudu za pečenje bilo da imate sač ili pekač dobro podmažite. Mi koristimo mast, pre svega zbog ukusa, ali i iz razloga što je stabilnija na visokim temperaturama od ulja, samim tim i daleko zdravija.

Zemljani sac namazan mascu

Začinjeno meso dodatno podmažite i položite na dno sača, a zatim ga zatrpajte povrćem. Povrće možete prethodno podmazati i začiniti u drugoj posudi, a zatim ga preručiti u sač. Dodajte odozgo par grančica ruzmarina i majčine dušice, uspite čašu piva, poklopite sač i ubacite ga u hladnu rernu.

Komadi junećih rebara u zemljanom saču
Juneća rebra prekrivena povrćem
Povrće u zemljanom saču

Temperaturu podesite na 150 do 200 stepeni, i možete se posvetiti drugim obavezama ili zanimacijama bar sat i po do dva. Mi preferiramo sporije spremanje na nižoj temperaturi.

Nakon dva sata izvadite sač iz rerne, a meso sa dna premestite na povrće. Ukoliko je meso počelo da se odvaja od kostiju biće dovoljno da ga zapečete još pola sata u  poklopljenom saču. Možete ga vratiti i bez poklopca ukoliko vam se žuri i previše vas mame mirisi koji se iz rerne šire kuhinjom.

Juneća rebra ispod sača pečena u rerni

Bonus: Domaća supa od junećih rebara i pečena rebra ispod sača

Sigurno vam je poznato koliko je domaća supa od junećih rebara ukusna i zdrava, a ujedno i jednostavna za pripremu. Uparite ova dva jela i dobićete kompletan ručak.

Operite meso u hladnoj vodi i ubacite u šerpu, posolite i pustite da provri na najjačoj temperaturi, a zatim smanjite i pustite da se lagano kuva bar sat vremena. Penu koja se bude stvorila na površini skinite kašikom.

Dok se meso kuva očistite i pripremite povrće za sač. Podmažite posudu poređajte začinjeno povrće na dno i sipajte jednu čašu piva, ubacite u hladnu rernu koju ćete uključiti 45 minuta do sat vremena od početka kuvanja supe, a temperaturu podesiti na 150 stepeni. 

Nakon sat vremena kuvanja dodajte u supu 6-7 zrna bibera, dva lovorova lista, dve šargarepe i dva korena peršuna ili zeleni sitno isečene, mada ih možete ostaviti i cele i kasnije prebaciti u sač, dva krompira srednje veličine i jedan srednji celer u komadu. Isecite glavicu crnog luka na polovinu i zapecite je na ringli, a potom je dodajte u supu.

Domaca supa od junecih rebara sa povrcem

Po potrebi supu nalivajte vodom i kuvajte još bar sat vremena dok meso ne počne da se odvaja od kostiju. 

Kada ste završili sa kuvanjem procedite supu, izvadite sač iz rerne i kuvana juneća rebra poređajte preko povrća, možete ih dodatno začiniti kojom grančicom ruzmarina i majčinom dušicom, poklopite sač i vratite u rernu da se meso zapeče i porumeni.

Krompiri šargarepa i beli luk pečeni u saču
Juneća rebra kuvana u supi

Ukoliko je meso dobro skuvano i odvaja se od kostiju možete ga zapeći u saču bez poklopca.

Deo supe zakuvajte sa rezencima ili knedlama i začinite svežim peršunom.

Pečena juneća rebra ispod sača možete poslužiti sa domaćim kajmakom, idealna su kombinacija 😀

Sa junetinom se odlično slažu crvena vina, želimo vam prijatan obrok, živeli!

Pratite nas na društvenim mrežama i otkrijte šta sve možete spremati u Vašem zemljanom posuđu ili se prijavite na Newsletter za najnovije recepte iz naše kuhinje.

Ostavite odgovor