Kada pomislite na pečenje ispod sača prva asocijacija su vam sigurno najsočniji komadi mesa koji se odvajaju od kosti i prosto tope. Druga asocijacija na reč sač su restorani, jer većina misli da ne može da spremi sočno pečenje ispod sača u kućnim uslovima.
Mi smo u zemljanom posuđu u električnom šporetu pekli najrazličitije vrste mesa i njihovih delova, ali su nam se juneća rebra ispod sača izdvojila kao favorit. Osim odličnog ukusa razlog je i neverovatno jednostavna priprema.
Rebra sama po sebi predstavljaju idealnu kombinaciju mesa i masnoće, a poznato je da kosti upotpunjuju ukus mesa i da je meso uz kost najslađe.
Još jedan plus za rebra pravi gurmani vide u trenutku kada odlože svoj pribor, prstima dohvate kost i krenu da je čiste 🙂

Juneća rebra ispod sača - potrebni sastojci
- 1.5 do 2 kilograma junećih rebara (mi preferiramo bar pola kilograma po osobi);
- 200 grama pečuraka po želji;
- kilogram i po krompira, najbolje crvenog;
- dve do tri glavice crnog luka, srednje veličine;
- pet čenova belog luka, ukoliko ste ljubitelj slobodno dodajte i više.
- četiri srednje šargarepe, bar jedna po osobi;
- dve kašike svinjske masti ili ulja;
- tri grančice ruzmarina;
- majčine dušice po ukusu;
- so po ukusu;
- biber po ukusu.
Juneća rebra u rerni recept
Kada budete kupovali rebra zamolite mesara da ih iseče na manje kocke kako biste lakše baratali sa njima.
Meso operite u hladnoj vodi, prosušite i začinite, a zatim ostavite da prenoći u frižideru ili ovo uradite bar par sati pre pečenja. Na ovaj način meso će bolje poprimiti ukus začina, a i dodatno će omekšati i biti sočnije.
Krompir oljuštite i isecite na manje komade, četvrtine ili polovine u zavisnosti od veličine krtola.
Oljuštite crni luk i ostavite u komadu ili isecite na polovine ukoliko su glavice previše velike.
Beli luk možete oljuštiti, ostaviti čenove u ljusci, ubaciti celu glavicu ili je preseći na pola. Možda je najbolja varijanta čen u ljusci jer će ostati ceo, vaše je samo da ga na kraju pronađete i iscedite onaj divni krem.
Šargarepe oljuštite i isecite na polovine.
Zemljanu posudu za pečenje bilo da imate sač ili pekač dobro podmažite. Mi koristimo mast, pre svega zbog ukusa, ali i iz razloga što je stabilnija na visokim temperaturama od ulja, samim tim i daleko zdravija.

Začinjeno meso dodatno podmažite i položite na dno sača, a zatim ga zatrpajte povrćem. Povrće možete prethodno podmazati i začiniti u drugoj posudi, a zatim ga preručiti u sač. Dodajte odozgo par grančica ruzmarina i majčine dušice, uspite čašu piva, poklopite sač i ubacite ga u hladnu rernu.



Temperaturu podesite na 150 do 200 stepeni, i možete se posvetiti drugim obavezama ili zanimacijama bar sat i po do dva. Mi preferiramo sporije spremanje na nižoj temperaturi.
Nakon dva sata izvadite sač iz rerne, a meso sa dna premestite na povrće. Ukoliko je meso počelo da se odvaja od kostiju biće dovoljno da ga zapečete još pola sata u poklopljenom saču. Možete ga vratiti i bez poklopca ukoliko vam se žuri i previše vas mame mirisi koji se iz rerne šire kuhinjom.

Bonus: Domaća supa od junećih rebara i pečena rebra ispod sača
Sigurno vam je poznato koliko je domaća supa od junećih rebara ukusna i zdrava, a ujedno i jednostavna za pripremu. Uparite ova dva jela i dobićete kompletan ručak.
Operite meso u hladnoj vodi i ubacite u šerpu, posolite i pustite da provri na najjačoj temperaturi, a zatim smanjite i pustite da se lagano kuva bar sat vremena. Penu koja se bude stvorila na površini skinite kašikom.
Dok se meso kuva očistite i pripremite povrće za sač. Podmažite posudu poređajte začinjeno povrće na dno i sipajte jednu čašu piva, ubacite u hladnu rernu koju ćete uključiti 45 minuta do sat vremena od početka kuvanja supe, a temperaturu podesiti na 150 stepeni.
Nakon sat vremena kuvanja dodajte u supu 6-7 zrna bibera, dva lovorova lista, dve šargarepe i dva korena peršuna ili zeleni sitno isečene, mada ih možete ostaviti i cele i kasnije prebaciti u sač, dva krompira srednje veličine i jedan srednji celer u komadu. Isecite glavicu crnog luka na polovinu i zapecite je na ringli, a potom je dodajte u supu.

Po potrebi supu nalivajte vodom i kuvajte još bar sat vremena dok meso ne počne da se odvaja od kostiju.
Kada ste završili sa kuvanjem procedite supu, izvadite sač iz rerne i kuvana juneća rebra poređajte preko povrća, možete ih dodatno začiniti kojom grančicom ruzmarina i majčinom dušicom, poklopite sač i vratite u rernu da se meso zapeče i porumeni.


Ukoliko je meso dobro skuvano i odvaja se od kostiju možete ga zapeći u saču bez poklopca.
Deo supe zakuvajte sa rezencima ili knedlama i začinite svežim peršunom.
Pečena juneća rebra ispod sača možete poslužiti sa domaćim kajmakom, idealna su kombinacija 😀
Sa junetinom se odlično slažu crvena vina, želimo vam prijatan obrok, živeli!
Pogledajte video recept za pripremu junećih rebara ispod sača u rerni i zapratite naš kanal za još recepata iz zemljanog posuđa.
Pratite nas na društvenim mrežama i otkrijte šta sve možete spremati u vašem zemljanom posuđu ili se prijavite na Newsletter za najnovije recepte iz naše kuhinje.