Nema tog gurmana kojeg teletina ispod sača nije oduševila svojim sočnim ukusom, meso koje se razdvaja na niti i prosto topi nakon dugog krčkanja u svojim sokovima nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Većini je poznato da najsočniji zalogaji dolaze iz zemljanog posuđa, ali malo ih je koji znaju da zbog tih divnih ukusa ne moraju ići u restorane ili ložiti vatru.

Lonci&poklopci žele da vam prenesu svoju ljubav prema zemljanom posuđu i približe ukuse tradicionalne pripreme hrane.
Veličina naših sačeva prilagođena je kućnoj upotrebi zbog čega smo ovaj recept prilagodili svima koji žele da probaju kakav ukus ima sočna teletina ispod sača u rerni.

Teletina ispod sača u rerni - Sastojci potrebni za pripremu
- 1,5 kg teletine – mi preporučujemo masniji komad telećeg mesa poput paufleka ili vrata;
- 5 većih krompira;
- 3 srednje glavice crnog luka;
- 2 glavice belog luka;
- 2 srednje šargarepe;
- 2-3 kašike svinjske masti ili ako niste ljubitelj zamenite mast biljnim uljem;
- svež ili suvi ruzmarin;
- so po ukusu;
- biber po ukusu;
- 3 lista lovora;
- 2 dl vode;
Teletina u rerni - recept za pripremu
Teletinu dobro operite hladnom vodom i ostavite da se osuši. Nakon toga isecite je na krupnije komade i dobro utrljajte solju, biberom i ruzmarinom. Tako začinjeno meso odložite u frižider na pola sata.
Hladan zemljani sač namažite tankim slojem svinjske masti ili ulja, za šta vam može poslužiti pamučna krpica ili možete malo zamastiti prste. Kada ste ga zamastili na dno sača poređajte teletinu. Teletina u rerni se može peći i u zemljanom pekaču sa poklopcem ukoliko nemate sač.
Krompir oljuštite i isecite na krupnije komade, očistite šargarepu i po želji je iseckajte krupnije ili sitnije. Sa krompirom i šargarepom prekrijte svo meso. Na ovaj način ćete teletinu zaštititi od sušenja. Oljuštite crni luk i cele glavice iskoristite za “sakrivanje” teletine. Beli luk oljuštite i čenovima prošarajte sač. Možete ubaciti i cele glavice, neoljuštene čenove ili glavice presečene na pola.
Ostatak masti ili ulja iskoristite za mazanje krompira, a zatim preko njega dodajte začine. Vodu nalijte u sud trudeći se da ne sperete začine sa krompira.
Poklopite vaš zemljani sač i ubacite ga u hladnu rernu, ovo moramo naglasiti jer zemljano posuđe ne trpi nagle temperaturne promene i može doći do njegovog naprsnuća i kasnijeg curenja. Temperaturu podesite na 200 stepeni, a podsetnik navijte na 2 sata. Ukoliko imate vremena možete smanjiti temperaturu na 150 stepeni i produžiti vreme pečenja, sigurno ćete poboljšati ukus teletine i povrća.
Ubrzo kada zemljano posuđe krene da se zagreva i lagano prenosi toplotu na hranu počećete da osećate opojne mirise koji će vas i vaše ukućane naterati da sa nestrpljenjem iščekujete kraj pečenja teletine.
Kada podsetnik zazvoni izvadite sač iz rerne i premestite svu teletinu sa dna posude na povrće, izbacite višak tečnosti, vratite sač u rernu i pecite još pola sata. Teletina koja je praktično skuvana u sopstvenim i sokovima povrća sada će dobiti rumenu boju koja će vas još više mamiti, a povrće će upiti sve ukuse koji su se skupili na dnu sača i predstavljaće odličan prilog uz meso.
Recept možete prilagoditi svojim ukusima, dati mu lični potpis i sigurno će sve očarati vaša teletina ispod sača. Takođe ovaj recept možete primeniti i na druge vrste mesa, jagnjetina ispod sača, dimljene svinjske butkice, jaretina ili bilo koja kombinacija mesa mogu se spremiti na isti način.
Poslužite svojim voljenima teletinu i povrće uz omiljenu sezonsku salatu.
Poznavaoci vina uz teletinu ispod sača preporučuju crvena vina od sorti merlo i kaberne sovinjon.
Uživajte u slasnim zalogajima, prijatno i živeli!
Ukoliko još uvek nemate odgovarajuće zemljano posuđe za pripremu najukusnije teletine u kućnim uslovima odaberite neku od Zlakusa grnčarija posuda iz naše ponude.
Na mom YouTube kanalu pogledajte video varijantu recepta za teletinu ispod sača.
Pratite naše profile na društvenim mrežama i otkrijte šta sve možete spremati u zemljanom posuđu ili se prijavite na naš Newsletter za najnovije recepte.
Koliko ide suvog ruzmarina na ovu kolicinu mesa?Hvala unapred.
Marko količina zavisi od Vašeg ukusa, ako volite ruzmarin nećete preterati.
Često vozim iz Beograda za Zlatibor i nedavno sam usput kupio jedan zemljani lonac u Zlakusi i isprobao ovaj recept. Pispalo je bukvalno kao u najboljem restoranu. Meso se topi u ustima a krompir ne postoji lepši.
Dušane drago nam je da Vam se dopao recept, pogledajte i ostale.
Kako kupiti zemljani lonac
Miladine možete nam pisati na kontakt@loncipoklopci.rs
Uzeo sam skoro u Zlakusi zemljani lonac, za dve osobe veličina, jedino što me muči jeste vreme kuvanja, tj. koliko dugo treba da stoji u rerni za tu veličinu, ako možete pomoći pa ću posle lako eksperimentisati.
Aleksandre mi praktikujemo niže temperature i duže vreme kuvanja. Probajte sa 180 stepeni, bar 2.5 do 3 sata.
Pozdrav, izgleda odlicno i jedva cekam da ispobam u pekacu da ovo napravim. Imam nekih nedoumica oko pripreme, naime video sam da se u nekim zemljanim posudama drzi voda pola sata pre kuvanja da bi glina upila vodu i kasnije ispustala tokom zagrevanja? Da li je to vazi i za ovakav zemljani pekac?
Takodje me zanima kako se kupuje i dostavlja? Placanje prilikom dostave ili moze na racun pre slanja?
Hvala unapred.
Zdravo Bane,
Izvinjavamo se što kasnimo sa odgovorom. Mi ne praktikujemo nalivanje posuda vodom. Povrće i meso oslobađaju dosta tečnosti koja će se zadržati u posudi tokom pripreme.
Za detalje oko isporuke možete nas kontaktirati na 0655210457
Pozdrav,
Kada se nako 2-3 sata izvadi meso i stavi na povrce, jel stavljate poklopac ili bez njega se jos dopece ?
Zdravo Dejane,
Mi vraćamo poklopljenu posudu u rernu. Za neka masnija mesa ili ako tako volite možete pred kraj i otvoriti posudu da se meso bolje zapeče.