Original grnčarija Zlakusa
Otkrijte lepotu tradicije

Original grnčarija Zlakusa kako prepoznati naše originalne posude

Grncarija Zlakusa pecat "Злакуса"

Original grnčarija Zlakusa je zbog svoje popularnosti i prepoznatog kvaliteta zemljanog posuđa često na meti plagijatora. Pojavili su se proizvodi koji delom podsećaju na naše. Uglavnom su to proizvodi napravljeni od čiste gline koja se ne meša sa kalcitom i pravi se mašinski u kalupima.

Kako da prepoznate originalne grnčarija Zlakusa zemljane posude:

 • Ručno rađena Zlakusa grnčarija se pre svega može prepoznati po svetlucavom odsjaju kalcita na površinama zemljanih posuda. Posude livene u kalupu ne mogu se praviti od mešavine gline i kalcita.
 • Drugi način prepoznavanja je ćirilični natpis “Злакуса”, znak koji je zaštitilo “Udruženje lončara Zlakusa”. On je dokaz da je proizvod izrađen na tradicionalni način, ručno i uz upotrebu prirodnih materijala. Uz natpis “Злакуса” grnčarija na sebi ima i oznaku proizvođača koji je proizvodi – pečat porodice i oznaku malog dlana, potvrdu da se radi o ručnoj izradi.
 • Da biste bili potpuno sigurni da je posuda koju ste odabrali original grnčarija Zlakusa obavezno tražite i ovakav sertifikat originalnosti.
Sertifikat oznake geografskog porekla "Злакуса"
Za savet oko izbora grnčarije kontaktirajte nas putem telefona: +381655210457, mejla kontakt@loncipoklopci.rs, Viber ili WhatsApp poruke.

Grnčarija Zlakusa šta to izrađujemo za vas

U srcu svake kuhinje leži priča o nasleđu i umetnosti. Naša kolekcija ručno rađene grnčarije nije samo posuđe – to je putovanje kroz vreme, gde se svaki komad prepliće sa istorijom i tradicijom. Izrađena sa pažnjom i preciznošću, naša grnčarija je više od alata za pripremu hrane, ona je simbol domaćinstva koje ceni kvalitet, estetiku i funkcionalnost.

Stvorite Nezaboravne Trenutke

Zamislite miris sveže pečenog hleba ispod sača koji se širi iz rerne ili ukus bogatog svadbarskog kupusa koji se krčka u zemljanom loncu. Naša grnčarija je dizajnirana da izdrži test vremena i postane središnji deo vaših porodičnih okupljanja, praznika i svakodnevnih obroka.

Zemljani sač

Zemljani sač Zlakusa u rerni
Sedam različitih veličina za pripremu najukusnijih pečenja ispod sača na žaru u standardnim električnim šporetima, pećima na drva ili furunama.

Saznajte više o sačevima…

Zemljani pekač

Grnčarija Zlakusa zemljani pekač
Četiri veličine zemljanih pekača sa poklopcem za najlepši podvarak, prebranac, pite, pečenja…

Saznajte više o pekačima…

Zemljani lonac

Zlakusa Grnčarija Zemljani lonac
Veliki raspon veličina zemljanih lonaca za svadbarski kupus, čorbast pasulj, gulaš, bosanski lonac…

Saznajte više o loncima…

Zemljana šerpa

Zlakusa Grnčarija zemljana šerpa
Tri veličine zemljanih šerpi koje staju u standardne elekrične šporete, za fantastične sarme, kuvana jela, hrskavi hleb, ali i pečenja.

Saznajte više o šerpama…

Zemljana talandara

Zlakusa Grnčarija zemljana talandara
Zemljana talandara ili tanjirača za prženje mesa, povrća ili ribe na vatri ili plinskom gorioniku.

Saznajte više o talandarama…

Zlakusko zvono

Zlakusa Grnčarija zlakusko zvono
Zlakusko zvono, komplet za upotrebu u rerni ili na žaru, za bržu pripremu i nešto pečenija mesa od onih pripremanih ispod sača

Saznajte više o zlakuskom zvonu…

Grnčarija kroz vekove

Grnčarstvo predstavlja jednu od najstarijih čovekovih veština, staru gotovo 30.000 godina. Interesantna je činjenica da se kroz celokupnu istoriju proces izrade grnčarije nije previše promenio. I dan danas se koriste isti materijali, grnčarija se ručno oblikuje, nakon toga suši i peče, a mnogi se sa pravom pitaju da li se radi o zanatu ili umetnosti.

Postoji mnogo razloga za ljubav prema grnčariji, njena gotovo umetnička vrednost, ručno rađenog i ukrašenog posuđa za kuvanje, ali ujedno i posluživanje hrane. Osim toga postoji i veza sa srpskom kulturom i tradicijom kuvanja.

Grnčarija Zlakusa - šta nas to izdvaja od drugih

Grnčarija Zlakusa većini ljubitelja tradicije predstavlja dobro poznat pojam. Grnčarski proizvodi izrađuju se u selu Zlakusa već gotovo četiri veka po istoj tehnici prenošenoj sa kolena na koleno. Malo selo nadomak Užica u dolini reke Đetinje postalo je poznato širom sveta zahvaljujući svojim veštim grnčarima.

Ono po čemu se Zlakusa grnčarija izdvaja od svih drugih je posebna mešavina gline i sitno mlevenog kamena kalcita. Ovo pravo prirodno blago iz dubine zemlje našoj grnčariji daje posebnu čvrstinu, trajnost i kvalitet, a ukus hrane pripremljene u zemljanom posuđu ne može se porediti ni sa jednim drugim. U smešu od koje se izrađuje grnčarija ne dodaju se nikakve hemikalije.

Smeša gline i kalcita se za razliku od čiste gline ne može izlivati u kalupima industrijskim postupkom već se svaka posuda mora ručno oblikovati.

Po najbolju glinu u selo Vranjane

Najkvalitetnija glina za izradu naše grnčarije kao i pre više vekova dolazi iz istog mesta, požeškog sela Vranjani koji su od Zlakuse udaljeni petnaestak kilometara. Glina se u Vranjanima iskopava sa dubine od dva do osam metara i prevozi u Zlakusu na dalju obradu. Hemijski sastav gline koju koristimo je više puta kontrolisan i odobren od strane zvaničnih institucija. Naša glina je bezbedna za izradu grnčarije koja se koristi za pripremu hrane.

Po magični kalcit u selo Rupeljevo

Kamen kalcit, mineral koji se meša sa glinom vadi se iz kamenoloma u selu Rupeljevo desetak kilomatara udaljenom od Zlakuse. Kalcit se melje, a potom prosejava. Krupnija granulacija samlevenog kamena koristi se za zemljano posuđe sa debljim zidovima, dok se finija granulacija koristi za izradu zemljanog posuđa sa tanjim zidovima. Kalcit se meša sa glinom u odnosu 50% prema 50%, a za neke proizvode koji zahtevaju dodatnu čvrstinu i 60% prema 40% u korist kalcita.

Grnčarski točak ručni rad sa ljubavlju

Svaki komad naše grnčarije je unikatan, sa svojim karakterističnim detaljima koji pričaju priču majstora koji ga je stvorio. Odabir našeg posuđa nije samo kupovina, to je investicija u umetnost koja oplemenjuje svaki obrok i svaku kuhinju.

Kada su glina i kalcit dobro umešeni majstor grnčar uz pomoć svog glavnog alata, grnčarskog točka poznatijeg po nazivu “kolo” počinje izradu zemljane posude.  Kreira se dno posude, a zatim se zidaju stranice uz neprestano okretanje kola. Zidovi su debeli jedan centimetar, ali se prilikom kasnijeg sušenja i pečenja stanjuju.

Kada je završeno zidanje, stranice se ravnaju, glade i ukrašavaju. Zlakusa grnčarija poznata je po svojim karakterističnim ukrasima koje vešte ruke grnčara na kolu pretvaraju u prava remek dela. Dodavanjem ručki i bušenjem odušaka na poklopcima završava se izrada posude koja se zatim odnosi na sušenje, a nakon njega i na pečenje.

Ručno ukrašavanje grnčarije na kolu

Specifičnosti grnčarije

Grnčariji je potrebno više vremena da se zagreje nego metalnom posuđu pre svega zbog debljine glinenih zidova, ali i karakteristike samog materijala. Kada se zagreje grnčarija ravnomerno emituje toplotu i lagano kuva hranu. Čak i kada je iznesete iz rerne ili skinete sa ringle hrana u zemljanoj posudi će nastaviti da se krčka.

Poroznost gline čini da grnčarija upija tečnost zbog čega se mora posebnim postupkom pripremiti za prvu upotrebu.

Zaobljeni poklopci na grnčariji su napravljeni da bolje kondenzuju isparenja oslobođena iz hrane i vraćaju vlagu nazad u posudu.

Grnčarija odnosno glina nije reaktivna u kontaktu sa hranom poput drugih materijala od kojih se izrađuje posuđe, što znači da ništa iz nje neće ući u vašu hranu i uticati na promenu ukusa.

Kao i svi ručno rađeni proizvodi grnčarija može imati male nesavršenosti u pogledu izgleda, šare nisu uvek potpuno ravne i simetrične, veličine posuda mogu varirati, ali budite sigurni da će vas funkcionalnost svake posude i njena estetika potpuno opčiniti.

Prednosti pripreme hrane u zemljanom posuđu

Najbitnije prednosti pripreme hrane u zemljanom posuđu su zdravije kuvanje, jednostavnija priprema i nezaboravan ukus hrane.

Zdravije kuvanje u zemljanom posuđu

 • Većina hranljivih sastojaka iz namirnica ostaje sačuvana jer toplota i sokovi cirkulišu kroz zemljano posuđe, ne isparavaju i ne izlaze iz posuđa. Takođe toplota koju emituju zemljane posude ne uništava nutritivne sastojke iz hrane.
 • Potrebna je manja količina masnoća jer se namirnice kuvaju u sopstvenim sokovima i masnoćama.
 • Zemljano posuđe duže zadržava toplotu, vaša hrana se ne mora ponovo dogrevati.
 • Glina svojom alkalnošću održava pH ravnotežu hrane.

Ukusnija hrana iz zemljanog posuđa

 • Ukus hrane je bolji jer ona zadržava svoju prirodnu sočnost, a ukusi i mirisi začina ulaze dublje u hranu i daju joj poseban ukus.
 • Zemljano posuđe omogućava da toplota i vlaga iz namirnica ravnomerno cirkulišu kroz njega što čini da se i hrana ravnomerno kuva.
 • Čak i najžilaviji komadi mesa će se sporim kuvanjem pretvoriti u sočne zalogaje jer će se mišićna vlakna razgraditi, a vlaga u njima zadržati.

Jednostavnija priprema hrane u zemljanom posuđu

 • Proces pripreme hrane u zemljanom posuđu je jednostavniji, isečete meso i povrće, začinite ih, posudu ubacite u rernu i možete se posvetiti drugim obavezama.
 • Nije vam potrebno nikakvo kulinarsko iskustvo, a krajnji rezultat će biti specijalitet koji će oduševiti sve ukućane ili goste.
Osim ovih svojstava našu grnčariju odlikuje i vizuelna privlačnost tako da iz nje možete i posluživati hranu, te će ona predstavljati lep ukras na Vašoj svečanoj trpezi ili dok se odmara na polici do sledeće upotrebe.

Zabavno je imati ovakvu zemljanu posudu koja nije iz masovne proizvodnje već ručno rađena, a u isto vreme pristupačna za svakoga.

Grnčarija Zlakusa za pripremu hrane

Grnčarija iz Zlakuse prepoznata je kao posuđe vrhunskog kvaliteta u kom se spremaju najukusnije đakonije specifičnog ukusa i mirisa. Tradicionalni proces oblikovanja našeg zemljanog posuđa prilagođen je savremenim načinima kuvanja i može se koristiti i za pripremu hrane u kućnim uslovima u i na električnim šporetima.

Postoji više različitih vrsta zemljanih posuda koje se razlikuju po obliku ili veličini. Nijedna nije bolja od druge već svaka ima svoju specifičnu namenu. Ključno je da su neglazirane, a prednosti neglaziranog posuđa u odnosu na glazirano su upijanje i oslobađanje vlage, cirkulacija isparenja i alkalnost gline.

U našoj ponudi nalazi se grnčarija za tradicionalnu pripremu hrane:

Zlakusa grnčarija na UNESCO listi

Zlakusa grnčarija upisana je na UNESCO reprezentativnu listu zaštićenog nematerijalnog kulturnog nasleđa kao četvrta iz Srbije posle kola, krsne slave i sviranja gusala.

Ovo je dokaz da se originalna Zlakusa grnčarija izrađuje ručnim postupkom koji se ne primenjuje nigde u ostatku sveta.

Zlakusa grnčarija prodaja

Zlakusa grnčarija prodaja se obavlja na magistralnom putu Požega Užice u blizini sela Zlakusa, ali je možete online naručiti i dobiti poštom na bilo koju adresu u Srbiji.

Posuđe šaljemo bezbedno upakovano, na našu odgovornost. Posuđe koje se može poslati kurirskim službama je u veličinama za kućnu upotrebu.

Grnčarija Zlakusa prodaja u Beogradu i Novom Sadu

Grnčarija Zlakusa prodaja u Beogradu i Novom Sadu je moguća uz online naručivanje i lično preuzimanje. Za više informacija kontaktirajte nas putem telefona: +381655210457, mejla kontakt@loncipoklopci.rs, Viber ili WhatsApp poruke.