Zemljani pekač sa poklopcem Zlakusa

Zemljani pekač - čuvena đuvečara

Zemljani pekač sa poklopcem - đuvečara sa poklopcem

Zemljani pekač sa poklopcem poznatiji i kao pržulja ili đuvečara je zemljana posuda čije ime dolazi od turske reči “güveç” koja znači zemljana posuda.

Osim pripreme različitih vrsta đuveča zemljani pekač sa poklopcem pogodan je i za pečenje mesa i povrća, pripremu prebranca, podvarka, sarme, i drugih ukusnih đakonija.

Pekač sa poklopcem je pre svega namenjen za upotrebu u rernama, ali se zbog svog dopadljivog izgleda može koristiti i za posluživanje pripremljene hrane.  Priprema hrane u našem pekaču je veoma jednostavna, sve sastojke ubacite u pekač, začinite, poklopite i stavite u Vašu rernu na pečenje.

Karakteristike zemljanog pekača

Pekač je posuda ovalnog oblika i većeg ravnog dna koje omogućava bolje isparavanje tečnosti iz hrane. Poklopac zemljanog pekača ima zaobljen oblik kako bi bolje prikupljao kondenzovana isparenja oslobođena iz hrane tokom kuvanja i omogućio njihovo bolje kruženje u posudi.

Hrana se u zemljanom pekaču krčka u svojim sokovima i peče na toploti. Moguće je pekač koristiti i bez poklopca ili ga skinuti pred kraj pripreme kako bi meso dobilo rumenu boju ili Vaš prebranac finu koricu.

Svi naši zemljani pekači izrađeni su ručno od mešavine gline i sitno mlevenog kamena kalcita, postupkom koji se u Zlakusi prenosi sa kolena na koleno skoro četiri stotine godina.

Dimenzije zemljanog pekača

Prilagođeni pripremi hrane u savremenim uslovima naši zemljani pekači se izrađuju u tri dimenzije pogodne za upotrebu u električnim rernama, ali ih po želji možete koristiti i pored vatre:

  • Zemljani pekač sa poklopcem, dužine 29 cm, širine 23 cm i visine 17 cm, pogodan za tri osobe;
  • Zemljani pekač sa poklopcem, dužine 35 cm, širine 27 cm i visine 19 cm, pogodan za pet do šest osoba;
  • Zemljani pekač sa poklopcem, dužine 40 cm, širine 30cm i visine 20 cm, pogodan za osam do deset osoba;

Zemljani pekač za dvanaest do petnaest osoba je dimenzija: dužina 46 cm, širina 36 cm i visina 26 cm, staje dijagonalno u pojedine rerne električnih šporeta.

Zbog ručne izrade svake posude može doći do neznatnih odstupanja u dimenzijama naših pekača.

Zemljani pekač sa poklopcem zlakusa - zemljana đuvečara
Za savet oko izbora odgovarajuće veličine pekača kontaktirajte nas putem telefona: +381655210457, mejla kontakt@loncipoklopci.rs, Viber ili WhatsApp poruke.

Prepoznajte originalni zlakuški pekač sa poklopcem

Sve se češće susrećemo sa pitanjima i nedoumicama oko originalnosti zlakuške grnčarije. Kao i svaki popularan i kvalitetan proizvod tako se i naši zemljani pekači kopiraju. Neki ih izrađuju mašinskim putem livenjem, a najčešće se prave od čiste gline bez dodavanja mlevenog kalcita, kamena koji našem posuđu donosi dodatnu čvrstinu.

Originalni zlakuški zemljani pekač možete prepoznati po zaštićenom pečatu – ćiriličnom natpisu “Злакуса” ali pored njega uvek mora stajati i pečat grnčara koji je izradio pekač i pečat sa oznakom dlana simbol ručne izrade.

I zaštićeni pečat se može kopirati, ali zlakuški pekač možete prepoznati i po svetlucanju mlevenog kalcita na njegovoj površini. Po ovome ćete znati da Vaš budući pekač nije izrađen od čiste gline.

Uz svaki naš zemljani pekač dobićete deklaraciju sa uputstvom za upotrebu i sertifikat kvaliteta i originalnosti.

Original Grnčarija Zlakusa pečat proizvođača
Sertifikat oznake geografskog porekla Zlakusa grnčarija

Zemljani pekač Zlakusa prodaja

Zemljani pekači prodaju se na magistralnom putu između Užica i Požege, ali ako vas put ne nosi na ovu stranu možete ga dobiti na bilo koju adresu u Srbiji. Zemljane pekače u veličinama pogodnim za kućnu upotrebu bezbedno pakujemo i preko kurirskih službi isporučujemo na vašu adresu.

Zemljani pekač možete lično preuzeti u Beogradu, za više informacija kontaktirajte nas putem telefona: +381655210457, imejla kontakt@loncipoklopci.rs, Viber ili WhatsApp poruke.

Pratite nas na društvenim mrežama i otkrijte šta sve možete spremati u vašem zemljanom pekaču ili se prijavite na Newsletter za najnovije recepte iz naše kuhinje.

Postojeće recepte za pripremu najukusnijih jela iz pekača možete pročitati na našem blogu.