Zemljana šerpa Zlakusa

Zemljana šerpa Zlakusa - naša lepa "Grnčarka"

Zemljana šerpa

Zemljana šerpa Zlakusa idealna je za sporo kuvanje tradicionalnih ukusnih jela poput sarme, bosanskog lonca i svadbarskog kupusa. Svaki Vaš recept pripremljen u zemljanoj šerpi pretvoriće se u najukusnije jelo.

Zemljane šerpe pogodne su za upotrebu na ringlama električnih šporeta, ali i u rernama, možete ih koristiti sa ili bez poklopca.

Karakteristike zemljane šerpe

Zemljana šerpa je posuda ravnog dna i zidova na kojima se nalaze dve ručke za prihvatanje. Poklopac zemljane šerpe je kao i na ostalim našim posudama zaobljenog oblika. Ovakav oblik pogodan je za skupljanje isparenja koja se na poklopcu kondenzuju i vraćaju u posudu. Ujedno zaobljen oblik poklopca pogoduje i kruženju isparenja u posudi.

Na poklopcu se nalaze i dva otvora za ispuštanje isparenja, koja sprečavaju da se provrela tečnost izlije iz šerpe. Ručka poklopca je zaravljena i na nju možete odložiti poklopac.

Svaka naša šerpa izrađena je ručno od mešavine gline i sitno samlevenog kamena kalcita, tehnikom koja se u Zlakusi prenosi generacijama, sa kolena na koleno skoro četiri veka.

Dimenzije zemljane šerpe

Naše zemljane šerpe svojim dimenzijama su prilagođene za upotrebu u savremenim kućnim uslovima:

  • Zemljana šerpa sa poklopcem od 4-5 litara za šest osoba, širine 30 cm sa ručkama i visine 20 cm sa poklopcem;
  • Zemljana šerpa sa poklopcem od 6-7 litara za deset osoba, širine 34 cm sa ručkama i visine 23 cm sa poklopcem;
  • Zemljana šerpa sa poklopcem od 8 do 10 litara za 15 osoba, širine 39 cm sa ručkama i visine 24 cm sa poklopcem;

Sve naše šerpe ručno su izrađene zbog čega može doći do neznatnih odstupanja u njihovim dimenzijama.

U ponudi imamo i šerpe većih dimenzija, kontaktirajte nas za više detalja.

Za savet oko izbora veličine zemljane šerpe kontaktirajte nas putem telefona: +381655210457, mejla kontakt@loncipoklopci.rs, Viber ili WhatsApp poruke.

Prepoznajte originalnu zlakusku zemljanu šerpu

Sve se češće srećemo sa pričama o kopijama zlakuske grnčarije, koje nose slične ili čak iste oznake kao i naše posuđe. Ovakve šerpe se se najčešće izrađuju mašinski, livenjem ali od čiste gline bez dodavanja mlevenog kamena kalcita koji našim šerpama daje dodatnu čvrstinu i kvalitet.

Originalna zlakuska zemljana šerpa se može prepoznati po zaštićenom pečatu – ćiriličnom natpisu “Злакуса” ali pored njega uvek mora stajati i pečat grnčara koji je izradio šerpu i pečat sa oznakom dlana simbol ručne izrade.

Kao i sve drugo i naš pečat se može iskopirati, ali zlakušku zemljanu šerpu odlikuje i svetlucanje kalcita na njenoj površini. Po ovome ćete znati da vaša buduća šerpa nije izrađena od čiste gline.

Uz svaku našu zemljanu šerpu dobićete deklaraciju sa uputstvom za upotrebu i sertifikat kvaliteta i originalnosti.

Original Grnčarija Zlakusa pečat proizvođača
Sertifikat oznake geografskog porekla Zlakusa grnčarija

Zemljana šerpa prodaja

Zemljana šerpa prodaje se na magistralnom putu Užice Požega, ali ako vam je Zlakusa daleko možete naručiti šerpu, a mi ćemo je bezbedno upakovati i poslati na bilo koju adresu u Srbiji. Zemljanu šerpu možete i lično preuzeti u Beogradu i Novom Sadu, za više informacija kontaktirajte nas putem telefona: +381655210457, imejla kontakt@loncipoklopci.rs, Viber ili WhatsApp poruke.

Pratite nas na društvenim mrežama i otkrijte šta sve možete spremati u vašoj zemljanoj šerpi ili se prijavite na Newsletter za najnovije recepte iz naše kuhinje.

Postojeće recepte za pripremu najukusnijih jela iz zemljane šerpe možete pročitati na našem blogu.