Zemljana talandara - zemljana tanjirača

Šta je talandara?

Zemljana talandara - zemljana tanjirača sa krompirima

Talandara je udubljen disk – tanjir sa poljoprivredne priključne mašine – tanjirače, koja služi za usitnjavanje zemlje nakon oranja. Postoji priča, pola u šali da je neki zemljoradnik čuvši kako jedna od ploča na tanjirači lupa – landara pokazao na nju i izgovorio “Ta landara!”. Tanjir je zamenjen, na starom zavarena rupa i nastala je talandara koja je našla primenu u kulinarskim krugovima.

Blaga zakrivljenost talandare omogućava nalivanje mašću ili uljem i prženje raznih đakonija. Nešto kao friteza, tiganj ili vok za pripremanje hrane na otvorenom, pored vode, u bašti ili šumi.

Talandara se može zagrevati na otvorenoj vatri, ali i uz pomoć plinskog gorionika sa kojim se može koristiti i u zatvorenom prostoru.

Kada se priča o primeni talandare odnosno hrani koja se može na njoj spremati, tu ne postoji granica. Na prvom mestu su riba i meso, ali kada probate krompiriće, luk i ostalo porvrće u talandari shvatićete da meso ne mora imati prioritet.

Zašto zemljana talandara

Talandara odnosno tanjirača se pravi od legure čelika otporne na habanje, ali kada je postala popularna za pripremu hrane pojavili su se modeli različitih prečnika, debljina i tipova materijala. Najčešće su i dalje one čelične kao za tanjiraču,  zatim livene – gusane ili tučane, potom  prohromske, emajlirane, aluminijumske, a od pre nekoliko godina tu je i zemljanja talandara.

Svi ovi materijali imaju svoje prednosti i mane, neki su nerđajući, neki bolje drže toplotu, za neke se više lepi hrana, ali kao što znate svi metali stvaraju određenu hemijsku reakciju u dodiru sa hranom.

Ono po čemu se zemljana talandara izdvaja od metalnih je upravo njen prirodan sastav, a to je kod zlaluške zemljane talandare mešavina gline i mlevenog kamena. Glina je alkalna i u kontaktu sa hranom nema nikakvu neželjenu reakciju. Osim toga ravnomerno raspoređuje temperaturu pa se hrana ne lepi za sam materijal.

Prepoznajte originalnu zlakušku zemljanu talandaru

Sve se češće na tržištu pojavljuje zemljano posuđe sa oznakama zlakuške grnčarije, a koje se izrađuje mašinski ili od čiste gline bez dodavanja kamena. Originalnu zlakušku zemljanu talandaru ćete prepoznati po zaštićenom pečatu -ćiriličnom natpisu „Злакуса“ ali pored njega uvek mora stajati i pečat grnčara koji je izradio talandaru i pečat sa oznakom dlana simbol ručne izrade. Zlakuško posuđe odlikuje i svetlucanje kalcita na površini materijala. Uz svaku našu talandaru dobićete deklaraciju sa uputstvom za upotrebu i sertifikat kvaliteta i originalnosti.

Zaštićeni pečat Zlakusa grnčarija
Sertifikat oznake geografskog porekla "Злакуса"

Zlakusa talandara prodaja

Zemljane talandare prodaju se na magistralnom putu Požega Užice, ali ako vas put ne nosi na tu stranu možete je dobiti na bilo koju adresu u Srbiji jer ih bezbedno pakujemo i putem kurirskih službi isporučujemo na vašu adresu.


Zemljanu talandaru možete lično preuzeti u Beogradu, za više informacija kontaktirajte nas putem telefona: +381655210457, Viber ili WhatsApp poruke i imejla kontakt@loncipoklopci.rs.

Pratite nas na društvenim mrežama i otkrijte šta sve možete spremati u vašoj zemljanoj talandari ili se prijavite na Newsletter za najnovije recepte iz naše kuhinje.

Postojeće recepte za pripremu najukusnijih jela iz talandare možete pročitati na našem blogu.