Zemljani lonac Zlakusa

Zemljani lonac Zlakusa čuvar kulinarskog blaga

Otvoren poklopac zemljanog lonca

Zemljani lonac Zlakusa, lepotan širokih bokova pravi je čuvar kulinarskog blaga. Svadbarski kupus i  bosanski lonac ne mogu se zamisliti bez zemljanog lonca, ali ne mogu mu odoleti ni gulaš, pasulj, škembići, sarme…

Zajedničko za sva ova tradicionalna jela je kvalitetan izbor namirnica i lagano krčkanje koje će omekšati svaki komad mesa i pretvoriti ga u neodoljiv zalogaj.

Karakteristike zemljanog lonca

Zemljani lonac je posuda zaobljenih stranica i ravnog dna. Gornji deo posude je dodatno sužen, a sa obe strane se nalaze ručke za prihvatanje. Širi srednji i uži gornji deo pomažu stvaranje strujanja u loncu. Poklopac zemljanog lonca ima zaobljen oblik kako bi se na njemu bolje prikupljala kondenzovana isparenja oslobođena tokom kuvanja. Na poklopcu se nalaze i otvori za izlaz pare koji sprečavaju da provrela tečnost pokipi iz lonca.

Naš lonac može se koristiti za pripremu hrane u rernama električnih i šporeta na drva, na ringlama, plinskim gorionicima kao i pored vatre. Pročitajte kako prvi put koristiti zemljani lonac i naše uputstvo za korišćenje zemljanog lonca.

Kao i sva naša grnčarija i zemljani lonac je ručni rad grnčara iz Zlakuse. Tradicionalnim načinom izrade koji se ne menja vekovima, mešanjem gline i mlevenog kamena grnčari iz Zlakuse izrađuju zemljane lonce za pripremu najukusnijih specijaliteta domaće kuhinje.

Dimenzije zemljanog lonca

Prilagođeni savremenim uslovima kuvanja naši zemljani lonci se izrađuju u dve dimenzije pogodne za upotrebu na ringlama i u rernama električnih  šporeta:

  • Zemljani lonci zapremine 4 do 5 i 6 do 7 litara;

Osim ove dve veličine koje su pogodne za pripremu u rerni na ringlama možete koristiti i veće lonce:

  • Zemljani lonci zapremine 8 do 10, 13 do 15 i 25 litara;
  • Ukoliko vam je potrebna i veća zapremina tu smo za vas.

Ukoliko želite vaš zemljani lonac  možete koristiti i na tradicionalan način pored vatre.

Zbog ručne izrade može doći do neznatnih odstupanja u dimenzijama naših zemljanih lonaca zbog čega su date okvirne zapremine.

Za savet oko izbora odgovarajuće veličine zemljanog lonca kontaktirajte nas putem telefona: +381655210457, mejla kontakt@loncipoklopci.rs, Viber ili WhatsApp poruke.

Prepoznajte originalni zlakuški zemljani lonac

Sve je češća pojava kopija zemljanih lonaca sa oznakama zlakuske grnčarije, a koji se izrađuju mašinski livenjem ili od čiste gline bez dodavanja mlevenog kamena kalcita.

Originalni zlakuški zemljani lonac se može prepoznati po zaštićenom pečatu – ćiriličnom natpisu “Злакуса”, ali pored njega uvek mora stajati i pečat grnčara koji je izradio lonac i pečat sa oznakom dlana simbol ručno izrađenog zemljanog lonca.

Kao i sve drugo i naš pečat se može iskopirati, ali zlakuški lonac odlikuje i svetlucanje kalcita na površini posude. Po ovome ćete znati da vaš budući lonac nije izrađen od čiste gline koja nema ovo svojstvo.

Uz svaki naš zemljani lonac dobićete deklaraciju sa uputstvom za upotrebu i sertifikat kvaliteta i originalnosti.

Grncarija Zlakusa pecat "Злакуса"
Sertifikat oznake geografskog porekla Zlakusa grnčarija

Zemljani lonac Zlakusa prodaja

Zemljani lonci prodaju se na magistralnom putu Užice Požega, ali ako vas put ne nosi na ovu stranu možete ga dobiti na bilo koju adresu u Srbiji. Zemljane lonce u veličinama za kućnu upotrebu bezbedno pakujemo i putem kurirskih službi isporučujemo na vašu adresu. Zemljani lonac možete lično preuzeti u Beogradu i Novom Sadu, za više informacija kontaktirajte nas putem telefona: +381655210457, imejla kontakt@loncipoklopci.rs, Viber ili WhatsApp poruke.

Pratite nas na društvenim mrežama i otkrijte šta sve možete spremati u vašem zemljanom loncu ili se prijavite na Newsletter za najnovije recepte iz naše kuhinje.

Postojeće recepte za pripremu najukusnijih jela iz zemljanog lonca možete pročitati na našem blogu.