Zemljana šerpa

Zemljana šerpa - naša lepa "Grnčarka"

Zemljana šerpa

Zemljana šerpa idealna je za sporo kuvanje tradicionalnih ukusnih jela poput sarme, bosanskog lonca i svadbarskog kupusa. Svaki Vaš recept pripremljen u zemljanoj šerpi pretvoriće se u najukusnije jelo.

Zemljane šerpe pogodne su za upotrebu na ringlama električnih šporeta, ali i u rernama, možete ih koristiti sa ili bez poklopca.

Karakteristike zemljane šerpe

Zemljana šerpa je posuda ravnog dna i zidova na kojima se nalaze dve ručke za prihvatanje. Poklopac zemljane šerpe je kao i na ostalim našim posudama zaobljenog oblika. Ovakav oblik pogodan je za skupljanje isparenja koja se na poklopcu kondenzuju i vraćaju u posudu. Ujedno zaobljen oblik poklopca pogoduje i kruženju isparenja u posudi.

Na poklopcu se nalaze i dva otvora za ispuštanje isparenja, koja sprečavaju da se provrela tečnost izlije iz šerpe. Ručka poklopca je zaravljena i na nju možete odložiti poklopac.

Svaka naša šerpa izrađena je ručno od mešavine gline i sitno samlevenog kamena kalcita, tehnikom koja se u Zlakusi prenosi generacijama, sa kolena na koleno skoro četiri veka.

Dimenzije zemljane šerpe

Naše zemljane šerpe svojim dimenzijama su prilagođene za upotrebu u savremenim kućnim uslovima:

  • Zemljana šerpa sa poklopcem zapremine 4 do 5 litara, širine 32 cm sa ručkama i visine 22 cm;
  • Zemljana šerpa sa poklopcem zapremine 6 do 7 litara, širine 34 cm sa ručkama i visine 22 cm;

Sve naše šerpe ručno su izrađene zbog čega može doći do neznatnih odstupanja u njihovim dimenzijama.

Zemljana šerpa poklon set

Ukoliko tragate za zaista originalnim poklonom, pripremili smo za Vas poklon set koji se sastoji od zemljane šerpe sa poklopcem, drvene kutije, karo stolnjaka i satenske poklon mašne.

Sigurni smo da će se ovom originalnom poklon setu svako obradovati, da će ga dugo pamtiti i njime se služiti.

Poklon set zemljana šerpa u drvenoj gajbici
Drvena poklon gajbica sa crvenom masnom
Zatvorite meni
Close Panel