Zemljana šerpa

Zemljana šerpa - naša lepa "Grnčarka"

Zemljana šerpa

Zemljana šerpa idealna je za sporo kuvanje tradicionalnih ukusnih jela poput sarme, bosanskog lonca i svadbarskog kupusa. Svaki Vaš recept pripremljen u zemljanoj šerpi pretvoriće se u najukusnije jelo.

Zemljane šerpe pogodne su za upotrebu na ringlama električnih šporeta, ali i u rernama, možete ih koristiti sa ili bez poklopca.

Karakteristike zemljane šerpe

Zemljana šerpa je posuda ravnog dna i zidova na kojima se nalaze dve ručke za prihvatanje. Poklopac zemljane šerpe je kao i na ostalim našim posudama zaobljenog oblika. Ovakav oblik pogodan je za skupljanje isparenja koja se na poklopcu kondenzuju i vraćaju u posudu. Ujedno zaobljen oblik poklopca pogoduje i kruženju isparenja u posudi.

Na poklopcu se nalaze i dva otvora za ispuštanje isparenja, koja sprečavaju da se provrela tečnost izlije iz šerpe. Ručka poklopca je zaravljena i na nju možete odložiti poklopac.

Svaka naša šerpa izrađena je ručno od mešavine gline i sitno samlevenog kamena kalcita, tehnikom koja se u Zlakusi prenosi generacijama, sa kolena na koleno skoro četiri veka.

Dimenzije zemljane šerpe

Naše zemljane šerpe svojim dimenzijama su prilagođene za upotrebu u savremenim kućnim uslovima:

  • Zemljana šerpa sa poklopcem za 4 do 5 osoba, širine 32 cm sa ručkama i visine 22 cm;
  • Zemljana šerpa sa poklopcem za 6 do 7 osoba, širine 34 cm sa ručkama i visine 22 cm;
  • Zemljana šerpa sa poklopcem za 8 do 10 osoba, širine 37 cm sa ručkama i visine 24 cm;

Sve naše šerpe ručno su izrađene zbog čega može doći do neznatnih odstupanja u njihovim dimenzijama.

U ponudi imamo i šerpe većih dimenzija, kontaktirajte nas za više detalja.

Prepoznajte originalnu zlakušku zemljanu šerpu

Sve se češće srećemo sa pričama o kopijama zlakuške grnčarije, koje nose slične ili čak iste oznake kao i naše posuđe. Ovakve šerpe se se najčešće izrađuju mašinski, livenjem ali od čiste gline bez dodavanja mlevenog kamena kalcita koji našim šerpama daje dodatnu čvrstinu i kvalitet.

Originalna zlakuška zemljana šerpa se može prepoznati po zaštićenom pečatu – ćiriličnom natpisu „Злакуса“ ali pored njega uvek mora stajati i pečat grnčara koji je izradio šerpu i pečat sa oznakom dlana simbol ručne izrade.

Kao i sve drugo i naš pečat se može iskopirati, ali zlakušku zemljanu šerpu odlikuje i svetlucanje kalcita na njenoj površini. Po ovome ćete znati da Vaša buduća šerpa nije izrađena od čiste gline.

Uz svaku našu zemljanu šerpu dobićete deklaraciju sa uputstvom za upotrebu i sertifikat kvaliteta i originalnosti.

Zaštićeni pečat Grnčarija Zlakusa
Sertifikat oznake geografskog porekla Zlakusa

Pratite nas na društvenim mrežama i otkrijte šta sve možete spremati u vašem zemljanom pekaču ili se prijavite na Newsletter za najnovije recepte iz naše kuhinje.

Postojeće recepte za pripremu najukusnijih jela iz pekača možete pročitati na našem blogu.