Zemljani lonac

Zemljani lonac Zlakusa čuvar kulinarskog blaga

Otvoren poklopac zemljanog lonca

Zemljani lonac, lepotan širokih bokova pravi je čuvar kulinarskog blaga. Svadbarski kupus i  bosanski lonac ne mogu se zamisliti bez zemljanog lonca, ali ne mogu mu odoleti ni gulaš i pasulj.

Zajedničko za sva ova tradicionalna jela je kvalitetan izbor namirnica i lagano krčkanje koje će omekšati svaki komad mesa i pretvoriti ga u neodoljiv zalogaj.

Karakteristike zemljanog lonca

Zemljani lonac je posuda zaobljenih stranica i ravnog dna. Gornji deo posude je dodatno sužen, a sa obe strane se nalaze ručke za prihvatanje. Širi srednji i uži gornji deo pomažu stvaranje strujanja u loncu. Poklopac zemljanog lonca ima zaobljen oblik kako bi se na njemu bolje prikupljala kondenzovana isparenja oslobođena tokom kuvanja. Na poklopcu se nalaze i otvori za izlaz pare koji sprečavaju da provrela tečnost pokipi iz lonca.

Naš lonac može se koristiti za pripremu hrane u rernama električnih i šporeta na drva, na ringlama, plinskim gorionicima kao i pored vatre. Pročitajte kako prvi put koristiti zemljani lonac i naše uputstvo za korišćenje zemljanog lonca.

Kao i sva naša grnčarija i zemljani lonac je ručni rad grnčara iz Zlakuse. Tradicionalnim načinom izrade koji se ne menja vekovima, mešanjem gline i mlevenog kamena grnčari iz Zlakuse izrađuju zemljane lonce za pripremu najukusnijih specijaliteta domaće kuhinje.

Dimenzije zemljanog lonca

Prilagođeni savremenim uslovima kuvanja naši zemljani lonci se izrađuju u dve dimenzije pogodne za upotrebu na ringlama i u rernama električnih  šporeta:

  • Zemljani lonac zapremine 4 do 5 litara;
  • Zemljani lonac zapremine 8 do 10 litara.

Ukoliko želite Vaš zemljani lonac  možete koristiti i na tradicionalan način pored vatre.

Zbog ručne izrade može doći do neznatnih odstupanja u dimenzijama naših zemljanih lonaca zbog čega su date okvirne zapremine.

Prepoznajte originalni zlakuški zemljani lonac

Sve je češća pojava kopija zemljanih lonaca sa oznakama zlakuške grnčarije, a koji se izrađuju mašinski livenjem ili od čiste gline bez dodavanja mlevenog kamena kalcita. Originalni zlakuški zemljani lonac se može prepoznati po zaštićenom pečatu – ćiriličnom slovu „З“, ali pored njega uvek mora stajati i pečat grnčara koji je izradio lonac. Kao i sve drugo i naš pečat se može iskopirati, ali zlakuški lonac odlikuje i svetlucanje kalcita na površini posude. Po ovome ćete znati da Vaš budući lonac nije izrađen od čiste gline koja nema ovo svojstvo.

Pratite nas na društvenim mrežama i otkrijte šta sve možete spremati u vašem zemljanom loncu ili se prijavite na Newsletter za najnovije recepte iz naše kuhinje.

Postojeće recepte za pripremu najukusnijih jela iz zemljanog lonca možete pročitati na našem blogu.