Zemljani lonac

Zemljani lonac Zlakusa čuvar kulinarskog blaga

Otvoren poklopac zemljanog lonca

Zemljani lonac, lepotan širokih bokova pravi je čuvar kulinarskog blaga. Svadbarski kupus i  bosanski lonac ne mogu se zamisliti bez zemljanog lonca, ali ne mogu mu odoleti ni gulaš i pasulj.

Zajedničko za sva ova tradicionalna jela je kvalitetan izbor namirnica i lagano krčkanje koje će omekšati svaki komad mesa i pretvoriti ga u neodoljiv zalogaj.

Karakteristike zemljanog lonca

Zemljani lonac je posuda zaobljenih stranica i ravnog dna. Gornji deo posude je dodatno sužen, a sa obe strane se nalaze ručke za prihvatanje. Širi srednji i uži gornji deo pomažu stvaranje strujanja u loncu. Poklopac zemljanog lonca ima zaobljen oblik kako bi se na njemu bolje prikupljala kondenzovana isparenja oslobođena tokom kuvanja. Na poklopcu se nalaze i otvori za izlaz pare koji sprečavaju da provrela tečnost pokipi iz lonca.

Naš lonac može se koristiti za pripremu hrane u rernama električnih i šporeta na drva, na ringlama, plinskim gorionicima kao i pored vatre. Pročitajte kako prvi put koristiti zemljani lonac i naše uputstvo za korišćenje zemljanog lonca.

Kao i sva naša grnčarija i zemljani lonac je ručni rad grnčara iz Zlakuse. Tradicionalnim načinom izrade koji se ne menja vekovima, mešanjem gline i mlevenog kamena grnčari iz Zlakuse izrađuju zemljane lonce za pripremu najukusnijih specijaliteta domaće kuhinje.

Dimenzije zemljanog lonca

Prilagođeni savremenim uslovima kuvanja naši zemljani lonci se izrađuju u dve dimenzije pogodne za upotrebu na ringlama i u rernama električnih  šporeta:

  • Zemljani lonac zapremine 4 do 5 litara;
  • Zemljani lonac zapremine 8 do 10 litara.

Ukoliko želite Vaš zemljani lonac  možete koristiti i na tradicionalan način pored vatre.

Zbog ručne izrade može doći do neznatnih odstupanja u dimenzijama naših zemljanih lonaca zbog čega su date okvirne zapremine.

Zemljani lonac poklon set

Ukoliko volite originalne poklone za Vas smo pripremili poseban poklon set koji se sastoji od zemljanog lonca, drvene ručno rađene gajbice, karo stolnjaka i satenske ukrasne mašne.

Ovakav originalan poklon se dugo pamti i služi, obradujte njime dragu osobu!

Zemljani lonac u drvenoj poklon kutiji
Drvena poklon gajbica sa crvenom masnom
Zatvorite meni
Close Panel