Zemljani pekač sa poklopcem

Zemljani pekač - čuvena đuvečara

Zemljani pekac sa poklopcem

Zemljani pekač sa poklopcem poznatiji i kao pržulja ili đuvečara je zemljana posuda čije ime dolazi od turske reči “güveç” koja znači zemljana posuda.

Osim pripreme različitih vrsta đuveča zemljani pekač sa poklopcem pogodan je i za pečenje mesa i povrća, pripremu prebranca, podvarka, sarme, i drugih ukusnih đakonija.

Pekač sa poklopcem je pre svega namenjen za upotrebu u rernama, ali se zbog svog dopadljivog izgleda može koristiti i za posluživanje pripremljene hrane.  Priprema hrane u našem pekaču je veoma jednostavna, sve sastojke ubacite u pekač, začinite, poklopite i stavite u Vašu rernu na pečenje.

Karakteristike zemljanog pekača

Pekač je posuda ovalnog oblika i većeg ravnog dna koje omogućava bolje isparavanje tečnosti iz hrane. Poklopac zemljanog pekača ima zaobljen oblik kako bi bolje prikupljao kondenzovana isparenja oslobođena iz hrane tokom kuvanja i omogućio njihovo bolje kruženje u posudi.

Hrana se u zemljanom pekaču krčka u svojim sokovima i peče na toploti. Moguće je pekač koristiti i bez poklopca ili ga skinuti pred kraj pripreme kako bi meso dobilo rumenu boju ili Vaš prebranac finu koricu.

Svi naši zemljani pekači izrađeni su ručno od mešavine gline i sitno mlevenog kamena kalcita, postupkom koji se u Zlakusi prenosi sa kolena na koleno skoro četiri stotine godina.

Dimenzije zemljanog pekača

Prilagođeni pripremi hrane u savremenim uslovima naši zemljani pekači se izrađuju u tri dimenzije pogodne za upotrebu u električnim rernama:

  • Zemljani pekač sa poklopcem, dužine 31 cm, širine 19 cm i visine 15 cm, pogodan za dve osobe;
  • Zemljani pekač sa poklopcem, dužine 36 cm, širine 22 cm i visine 17 cm, pogodan za četiri osobe;
  • Zemljani pekač sa poklopcem, dužine 41 cm, širine 26 cm i visine 21 cm, pogodan za šest osoba;

Zbog ručne izrade svake posude može doći do neznatnih odstupanja u dimenzijama naših pekača.

Zemljani pekači sa poklopcem

Prepoznajte originalni zlakuški pekač sa poklopcem

Sve se češće susrećemo sa pitanjima i nedoumicama oko originalnosti zlakuške grnčarije. Kao i svaki popularan i kvalitetan proizvod tako se i naši zemljani pekači kopiraju. Neki ih izrađuju mašinskim putem livenjem, a najčešće se prave od čiste gline bez dodavanja mlevenog kalcita, kamena koji našem posuđu donosi dodatnu čvrstinu.

Originalni zlakuški zemljani pekač možete prepoznati po zaštićenom pečatu – ćiriličnom slovu „З“ uz koji će uvek stajati i pečat grnčara koji je napravio pekač.

I zaštićeni pečat se može kopirati, ali zlakuški pekač možete prepoznati i po svetlucanju mlevenog kalcita na njegovoj površini. Po ovome ćete znati da Vaš budući pekač nije izrađen od čiste gline.