Zemljani pekač sa poklopcem

Zemljani pekač - čuvena đuvečara

Zemljani pekac sa poklopcem

Zemljani pekač sa poklopcem poznatiji i kao pržulja ili đuvečara je zemljana posuda čije ime dolazi od turske reči “güveç” koja znači zemljana posuda.

Osim pripreme različitih vrsta đuveča zemljani pekač sa poklopcem pogodan je i za pečenje mesa i povrća, pripremu prebranca, podvarka, sarme, i drugih ukusnih đakonija.

Pekač sa poklopcem je pre svega namenjen za upotrebu u rernama, ali se zbog svog dopadljivog izgleda može koristiti i za posluživanje pripremljene hrane.  Priprema hrane u našem pekaču je veoma jednostavna, sve sastojke ubacite u pekač, začinite, poklopite i stavite u Vašu rernu na pečenje.

Karakteristike zemljanog pekača

Pekač je posuda ovalnog oblika i većeg ravnog dna koje omogućava bolje isparavanje tečnosti iz hrane. Poklopac zemljanog pekača ima zaobljen oblik kako bi bolje prikupljao kondenzovana isparenja oslobođena iz hrane tokom kuvanja i omogućio njihovo bolje kruženje u posudi.

Hrana se u zemljanom pekaču krčka u svojim sokovima i peče na toploti. Moguće je pekač koristiti i bez poklopca ili ga skinuti pred kraj pripreme kako bi meso dobilo rumenu boju ili Vaš prebranac finu koricu.

Svi naši zemljani pekači izrađeni su ručno od mešavine gline i sitno mlevenog kamena kalcita, postupkom koji se u Zlakusi prenosi sa kolena na koleno skoro četiri stotine godina.

Dimenzije zemljanog pekača

Prilagođeni pripremi hrane u savremenim uslovima naši zemljani pekači se izrađuju u tri dimenzije pogodne za upotrebu u električnim rernama:

  • Zemljani pekač sa poklopcem, dužine 31 cm, širine 19 cm i visine 15 cm, pogodan za dve osobe;
  • Zemljani pekač sa poklopcem, dužine 36 cm, širine 22 cm i visine 17 cm, pogodan za četiri osobe;
  • Zemljani pekač sa poklopcem, dužine 41 cm, širine 26 cm i visine 21 cm, pogodan za šest osoba;

Zbog ručne izrade svake posude može doći do neznatnih odstupanja u dimenzijama naših pekača.

Zemljani pekači sa poklopcem

Zemljani pekač sa poklopcem poklon set

Ukoliko volite da poklanjate nešto zaista originalno za Vas smo pripremili poklon set koji se sastoji od zemljanog pekača sa poklopcem, drvene ručno izrađene kutije, karo stolnjaka i ukrasne  satenske mašne.

Sigurni smo da će se svako obradovati ovom originalnom poklonu i dugo ga pamtiti.

Poklon set zemljani pekač u drvenoj gajbici
Drvena poklon gajbica sa crvenom masnom
Zatvorite meni
Close Panel