Zemljani sač

Zemljani sač tajna najsočnijeg pečenja

teletina ispod saca u rerni

Teško je poverovati da ste probali ukusnije pečenje od onog koje se peklo ispod zemljanog sača. Tajna ovog nezaboravnog ukusa leži u specifičnoj osobini zemljanog posuđa da ravnomerno prenosi toplotu i zadržava isparenja iz hrane koja sve vreme cirkulišu kroz posudu. 

Zbog ovoga meso pripremano u zemljanom saču ostaje sočno, a ukusi i mirisi začina prodiru duboko u njega dajući mu posebnu slast. Bez obzira da li ste ljubitelj teletine, jagnjetine, jaretine, svinjskog pečenja ili piletine zemljani sač učiniće da uživate u najlepšim zalogajima.

Ono što je nekada bilo privilegija etno restorana ili kuvanja na otvorenom mi unosimo u Vaš dom, naši zemljani sačevi prilagođeni su za upotrebu u savremenim uslovima.

 

Karakteristike zemljanog sača

Zemljani sač je posuda okruglog oblika, visokih zakrivljenih stranica i zaravljenog dna. Dubina posude je dovoljna da primi sve tešnosti i sokove koji se oslobađaju iz mesa i povrća tokom pečenja. Poklopac zemljanog sača ima ovalni oblik koji dobro prikuplja kondenzaciju oslobođenu iz hrane, ali istovremeno i pomaže kruženje isparenja. 

Hrana se u saču delom dinsta u svojim sokovima, a delom peče na toploti isparenja koja hrani na vrhu daju rumenu boju. Sporo mešanje ukusa hrane i začina pojačava se ravnomernim oslobađanjem toplote sača. Meso pripremljeno u saču se prosto topi u ustima, a povrće prima neverovatnu mešavinu ukusa.

Osim što predstavlja posudu za pripremu ukusnih obroka sač će rustičnim izgledom i svojom lepotom biti ukras Vašeg stola ili kuhinje, dok na polici čeka da ga ponovo upotrebite.

Svi naši sačevi su ručno rađeni od mešavine gline i mlevenog kamena kalcita, tradicionalnim postupkom koji se u Zlakusi primenjuje gotovo četiri veka.

Zemljani sac sa pecenim mesom i povrcem

Dimenzije zemljanog sača

Prilagođeni savremenim uslovima pripreme hrane naši sačevi se izrađuju u dve dimenzije pogodne za upotrebu u električnim rernama:

  • Zemljani sač prečnika 32 cm, visine 22 cm, pogodan za pripremu 4 do 6 porcija;
  • Zemljani sač prečnika 35 cm, visine 24 cm, pogodan za pripremu 6 do 8 porcija.

Ukoliko ste u mogućnosti i želite da sač koristite na tradicionalan način pored žara možete odabrati:

  • Zemljani sač prečnika 40 cm, visine 26 cm, pogodan za pripremu 10 do 12 porcija, prečnika 45 cm za 15 do 20 osoba i prečnika 50 cm za 20 do 25 osoba.

Zbog ručne izrade može doći do neznatnih odstupanja u dimenzijama naših zemljanih sačeva.

Zemljani sac u elektricnoj rerni

Prepoznajte originalni zlakuški zemljani sač

Sve je češća pojava zemljanog posuđa sa oznakama zlakuške grnčarije, a koja se izrađuje mašinski livenjem ili od čiste gline bez dodavanja mlevenog kamena kalcita.

Originalni zlakuški zemljani sač ćete prepoznati po zaštićenom pečatu -ćiriličnom natpisu „Злакуса“ ali pored njega uvek mora stajati i pečat grnčara koji je izradio sač i pečat sa oznakom dlana simbol ručne izrade.

Kao i sve drugo i pečat se može kopirati, ali zlakuški zemljani sač odlikuje i svetlucanje kalcita na površini posude. Po ovome ćete znati da Vaš budući sač nije izrađen od čiste gline.

Uz svaki naš sač dobićete deklaraciju sa uputstvom za upotrebu i sertifikat kvaliteta i originalnosti.

Zaštićeni pečat Grnčarija Zlakusa
Sertifikat oznake geografskog porekla Zlakusa

Pratite nas na društvenim mrežama i otkrijte šta sve možete spremati u vašem zemljanom saču ili se prijavite na Newsletter za najnovije recepte iz naše kuhinje.

Postojeće recepte za pripremu najukusnijih jela iz sača možete pročitati na našem blogu.