Pijani šaran sa krompirom

Pijani šaran pečen u rerni je pravo gurmansko iskustvo koje spaja izuzetnu sočnost ribe, bogate arome vina i začina, uz savršeno pečen krompir. Ovo jelo nije samo idealno za porodični ručak, već je i sjajan izbor za dane posta ili svečane prilike kada želite da oduševite goste. Uz jednostavnu pripremu i bogatstvo ukusa, pijani šaran postaje nezamenjiv recept za svaku trpezu.
Pijani šaran se tradicionalno priprema u mnogim delovima Balkana i srednje Evrope, posebno u područjima gde ribarenje i ribolov imaju dugu tradiciju. Recept je nastao kao način da se riba obogati aromama vina i začina, što je često bilo rezervisano za svečane prilike i okupljanja.
Šaran je dobio epitet “pijani” zbog mariniranja i pečenja u vinu, koje mesu daje jedinstvenu aromu. Alkohol isparava tokom pečenja, ostavljajući samo bogat ukus.
Pijani šaran iz rerne - potrebni sastojci
- šaran težine do 2,5 kilograma, jer ova veličina omogućava savršen balans između sočnosti mesa i količine masnoće;
- 300 ml belog vina;
- 100 ml maslinovog ulja;
- limun;
- dve grančice ruzmarina;
- dve manje glavice crnog luka;
- dve glavice belog luka;
- dva lista lovora;
- kilogram krompira;
- so i začini po želji.
Kod izbora ribe idealno bi bilo da to bude pravi rečni divljak, zlatnog vretenastog tela. Kako nismo svi u mogućnosti da upecamo ili kupimo ribu od alasa preostaju nam šarani iz uzgoja, oni sa krljuštima i “golaći”.
Pijani šaran recept
Očišćenog šarana dobro operite i osušite krpom, a zatim nožem zasecite sa obe strane. Pravite rezove na razmaku od dva cantimetra, tako da dođu do kičme. Usolite dobro kožu i sve proreze, a zatim usolite i unutrašnji deo ribe.

Isecite limun na kriške i ubacite nekoliko u stomak, grančicu ruzmarina isecite na kraće komade i položite preko limuna i na kraju dodajte lovorov list.

Za preliv u avanu izgnječite 7-8 čenova belog luka, dodajte listiće ruzmarina, nalijte vino i maslinovo ulje. Podmažite zemljanu posudu i na dno položite drvca za ražnjiće da se koža ne bi zalepila za posudu.
Položite ribu preko štapića i zalijte pripremljenim prelivom spolja i iznutra. Oko šarana nasecite krompir na kolutove, začinite ga po želji, ja sam samo posolio i nauljio. Dodajte isečen crni luk, čenove belog luka, kriške limuna i grančice ruzmarina.

Poklopite zemljanu posudu, ubacite je u hladnu rernu i temperaturu podesite na 200 stepeni. Ribi ne treba dugo da se ispeče, ali zbog krompira pustite je da se krčka poklopljena sat vremena. Nakon sat vremena skinite poklopac i krenite sa prelivanjem šarana, prelivajte ga močom sa dna posude na 5 minuta dok koža i krompiri ne porumene.
Izvadite sač iz rerne i dok se hladi spremite marinadu od tri čena belog luka, sitno seckanog peršuna, limunovog soka i maslinovog ulja.
Ceo šaran u rerni
Ceo šaran u rerni predstavlja idealan način da se riba pripremi, jer pečenje u komadu omogućava da riba zadrži svoju sočnost. Ukoliko posuda u kojoj pečete šarana ima dovoljno prostora, možete ga postaviti u “plivajući” stav. Na taj način obe strane će se ravnomerno ispeći, a koža će postati potpuno hrskava.
Koliko se peče šaran u rerni?
Na ovo pitanje nije lako dati jednostavan odgovor, jer vreme pečenja zavisi od veličine šarana, ali i od toga šta pripremate uz ribu. Ako pečete samo šarana, obično je potrebno 45-60 minuta na 180°C, u zavisnosti od njegove veličine. Međutim, ukoliko pripremate šarana sa krompirom, potrebno je dodatno vreme kako bi krompir bio savršeno mekan i upio sve arome – obično oko 90 minuta.
Šaran ispod sača
Ja sam pijanog šarana spremao u zemljanom saču, rerna je bila hladna kada sam ubacio posudu i trebalo je vremena da se sve zagreje. Zbog krompira pekao sam poklopljeno oko sat vremena, da se šaran ne bi isušio. Kada je krompir omekšao otklopio sam sač i pekao još nekih pola sata uz stalno prelivanje ribe marinadom sa dna.
Važno je pratiti proces kako bi se šaran ravnomerno ispekao, a da ipak ne izgubi svoju sočnost. Šaran se lepo zapekao, krompir je dobio hrskavost, a moča sa dna sača je bila fenomenalna za umakanje.
Na kraju sam napravio i dodatni preliv od maslinovog ulja, sitno seckanog peršuna, belog luka i limunovog soka i poslužio se preostalom tamjanikom.
Pogledajte u mom YouTube video receptu koliko je priprema jednostavna, najavite porodici ili prijateljima poseban ručak i uživajte zajedno uz nezaboravno druženje.
Prilagodljivost recepta
Iako se tradicionalno koristi šaran, ovaj recept može se primeniti i sa drugim vrstama riba, poput soma, smuđa, pastrmke…
Svakako možete i začine prilagoditi svom ukusu, takođe možete dodati i druge vrste povrća, poput pečuraka, šargarepe, mlevene paprike…