Pijani šaran iz rerne

Pijani šaran sa krompirom

Pijani šaran sa krompirom

Pijani šaran pečen u rerni je pravo gurmansko iskustvo koje spaja izuzetnu sočnost ribe, bogate arome vina i začina, uz savršeno pečen krompir. Ovo jelo nije samo idealno za porodični ručak, već je i sjajan izbor za dane posta ili svečane prilike kada želite da oduševite goste. Uz jednostavnu pripremu i bogatstvo ukusa, pijani šaran postaje nezamenjiv recept za svaku trpezu.

Pijani šaran se tradicionalno priprema u mnogim delovima Balkana i srednje Evrope, posebno u područjima gde ribarenje i ribolov imaju dugu tradiciju. Recept je nastao kao način da se riba obogati aromama vina i začina, što je često bilo rezervisano za svečane prilike i okupljanja.

Šaran je dobio epitet “pijani” zbog mariniranja i pečenja u vinu, koje mesu daje jedinstvenu aromu. Alkohol isparava tokom pečenja, ostavljajući samo bogat ukus.

Pijani šaran iz rerne - potrebni sastojci

  • šaran težine do 2,5  kilograma, jer ova veličina omogućava savršen balans između sočnosti mesa i količine masnoće;
  • 300 ml belog vina;
  • 100 ml maslinovog ulja;
  • limun;
  • dve grančice ruzmarina;
  • dve manje glavice crnog luka;
  • dve glavice belog luka;
  • dva lista lovora;
  • kilogram krompira;
  • so i začini po želji.

Kod izbora ribe idealno bi bilo da to bude pravi rečni divljak, zlatnog vretenastog tela. Kako nismo svi u mogućnosti da upecamo ili kupimo ribu od alasa preostaju nam šarani iz uzgoja, oni sa krljuštima i “golaći”.

Pijani šaran recept

Očišćenog šarana dobro operite i osušite krpom, a zatim nožem zasecite sa obe strane. Pravite rezove na razmaku od dva cantimetra, tako da dođu do kičme. Usolite dobro kožu i sve proreze, a zatim usolite i unutrašnji deo ribe. 

Ceo šaran zasečen soljenje

Isecite limun na kriške i ubacite nekoliko u stomak, grančicu ruzmarina isecite na kraće komade i položite preko limuna i na kraju dodajte lovorov list.

Punjenje šarana limunom i ruzmarinom pre pečenja

Za preliv u avanu izgnječite 7-8 čenova belog luka, dodajte listiće ruzmarina, nalijte vino i maslinovo ulje. Podmažite zemljanu posudu i na dno položite drvca za ražnjiće da se koža ne bi zalepila za posudu.

Položite ribu preko štapića i zalijte pripremljenim prelivom spolja i iznutra. Oko šarana nasecite krompir na kolutove, začinite ga po želji, ja sam samo posolio i nauljio. Dodajte isečen crni luk, čenove belog luka, kriške limuna i grančice ruzmarina.

Pijani šaran ispod sača

Poklopite zemljanu posudu, ubacite je u hladnu rernu i temperaturu podesite na 200 stepeni. Ribi ne treba dugo da se ispeče, ali zbog krompira pustite je da se krčka poklopljena sat vremena. Nakon sat vremena skinite poklopac i krenite sa prelivanjem šarana, prelivajte ga močom sa dna posude na 5 minuta dok koža i krompiri ne porumene.

Izvadite sač iz rerne i dok se hladi spremite marinadu od tri čena belog luka, sitno seckanog peršuna, limunovog soka i maslinovog ulja.

Ceo šaran u rerni

Ceo šaran u rerni predstavlja idealan način da se riba pripremi, jer pečenje u komadu omogućava da riba zadrži svoju sočnost. Ukoliko posuda u kojoj pečete šarana ima dovoljno prostora, možete ga postaviti u “plivajući” stav. Na taj način obe strane će se ravnomerno ispeći, a koža će postati potpuno hrskava.

Koliko se peče šaran u rerni?

Na ovo pitanje nije lako dati jednostavan odgovor, jer vreme pečenja zavisi od veličine šarana, ali i od toga šta pripremate uz ribu. Ako pečete samo šarana, obično je potrebno 45-60 minuta na 180°C, u zavisnosti od njegove veličine. Međutim, ukoliko pripremate šarana sa krompirom, potrebno je dodatno vreme kako bi krompir bio savršeno mekan i upio sve arome – obično oko 90 minuta. 

Šaran ispod sača

Ja sam pijanog šarana spremao u zemljanom saču, rerna je bila hladna kada sam ubacio posudu i trebalo je vremena da se sve zagreje. Zbog krompira pekao sam poklopljeno oko sat vremena, da se šaran ne bi isušio. Kada je krompir omekšao otklopio sam sač i pekao još nekih pola sata uz stalno prelivanje ribe marinadom sa dna.

Važno je pratiti proces kako bi se šaran ravnomerno ispekao, a da ipak ne izgubi svoju sočnost. Šaran se lepo zapekao, krompir je dobio hrskavost, a moča sa dna sača je bila fenomenalna za umakanje.

Na kraju sam napravio i dodatni preliv od maslinovog ulja, sitno seckanog peršuna, belog luka i limunovog soka i poslužio se preostalom tamjanikom.

Prilagodljivost recepta

Iako se tradicionalno koristi šaran, ovaj recept može se primeniti i sa drugim vrstama riba, poput soma, smuđa, pastrmke…

Svakako možete i začine prilagoditi  svom ukusu, takođe možete dodati i druge vrste povrća, poput pečuraka, šargarepe, mlevene paprike…

Pogledajte u mom YouTube video receptu koliko je priprema jednostavna, najavite porodici ili prijateljima poseban ručak i uživajte zajedno uz nezaboravno druženje. Pretplatite se na kanal za još recepata.

Ukoliko vam je potreban zemljani sač ili savet za izbor odgovarajuće veličine, stojim vam na raspolaganju.

Pratite naše profile na društvenim mrežama i otkrijte šta sve možete spremati u zemljanom posuđu ili se prijavite na naš Newsletter za najnovije recepte.

Leave a Reply