Punjene suve paprike su svakako jedan od glavnih specijaliteta juga Srbije u tom kraju poznate su po nazivu butane šušpe. Svako ko je imao prilike da ih proba morao je da ih zavoli.
Jesen je vreme kada kuće na jugu dobijaju posebne ukrase, brojni venci crvenih paprika vise ispod krovova i prekrivaju fasade.
Zbog svoje popularnosti suve paprike su nam danas široko dostupne, možete ih naći na svakoj bolje snabdevenoj pijaci, ali i u mnogim maloprodajnim trgovačkim objektima.
Paprike se suše cele, ali ih često možete kupiti i očišćene od peteljki i semenki. Semenke imaju tržišnu vrednost jer paprike se moraju posaditi i sledeće sezone.
Suve paprike se pune mesom, ali u vreme posta i za pripremu vegetarijanskih jela koriste se i posni nadevi poput pasulja, pečuraka, krompira, oraha pirinča, luka, itd.
Sigurno Vam je poznato koliko grnčarija hrani poboljšava ukus, mi smo se zbog toga odlučili da ovog puta spremamo punjene suve paprike sa mesom u rerni ispod zemljanog sača.
Punjene suve paprike sa mesom - Sastojci potrebni za pripremu
- 12 većih suvih paprika;
- 500g mlevenog mesa po izboru (mi smo koristili juneći vrat);
- polovina šoljice pirinča;
- dve srednje glavice crnog luka;
- dva čena belog luka;
- jedna srednja šargarepa;
- 500ml kuvanog paradajza;
- so po ukusu;
- biber po ukusu;
- dve suve ljute papričice;
- kašika slatke aleve paprike;
- kašika masti.
Priprema punjenih suvih paprika sa mesom
Suve paprike dobro operite, a zatim ih potopite u posudu sa vrućom vodom i ostavite da omekšaju. Ukoliko nisu očišćene pre potapanja odsecite im drške i očistite ih od semenki.
Dok se paprike hidriraju u vodi pripremite fil za punjenje.
Sitno iseckajte crni luk i propržite ga na masti dok ne dobije staklastu strukturu, a zatim mu dodajte jednu sitno narendanu šargarepu i sitno seckan beli luk.
Meso začinite po ukusu, dodajte mu pirinač i sve zajedno pomešajte sa proprženim lukom i šargarepom. Uz povremeno mešanje sve zajedno pržite dok meso ne postane rastresito.
Ukoliko ne volite meso koje se rasipa paprike možete puniti i svežim mesom koje će se tokom pečenja povezati u kompaktnu masu.
Dok ste pripremali fil za punjenje paprike su verovetno već omekšale i otvorile se. Kašičicom očistite paprike od eventualno preostalih semenki koje su zaostale u njima i možete krenuti sa punjenjem. Koristeći kafenu kašicicu punite paprike filom uz povremeno protresanje kako bi se fil spustio do dna paprike.
Paprike možete zatvoriti sečenim parčićima paradajza, a van sezone umesto paradajza možete to uraditi uz pomoc pšenicnog brašna. Kašičicom pospite fil na otvoru i blago protresite da se brašno sjedini sa filom.
Papirke ređajte u namašćenu zemljanu posudu, a zatim ih zalijte sa pola litre kuvanog paradajza i vodom, poklopite posudu i ubacite u hladnu rernu.
Rernu postepeno zagrevajte i kada dostigne temperaturu od 200 stepeni krčkajte 30 minuta. Izvadite sač iz rerne, ispraznite kutlačom svu tečnost i otvoren sač vratite u rernu da se paprike zapeku.
Pogledajte video recept za pripremu punjenih suvih paprika u zemljanom pekaču i zapratite naš YouTube kanal za još recepata iz zemljanog posuđa.
Poštovani, te crvene sušene paprike mi je radila baka slala joj je prijateljica paprike, obožavala sam ih. Na žalost, nema više niti bakice a niti prijateljice. Postoji li kakva stranica sa koje bih mogla naručiti tu papriku a da se pošalje u Hrvatsku. Hvala. S poštovanjem Maja
Poštovana Majo,
Koliko znamo u Hrvatsku je zabranjeno unositi hranu, a da to nije zvaničan uvoz. Kod nas ima dosta marketa koji isporučuju suve paprike na teritoriji Srbije, ne znamo da li neko šalje i preko granice.