Šta su mlinci?
Mlinci su tradicionalna testenina, karakteristična za područja Vojvodine, Hrvatske i Slovenije. Mlinci se prave od brašna i vode, nakon mešenja se razvijaju u tanke listove, zatim peku na plotni i na kraju suše. Tokom pečenja na plotni mlinci dobijaju prepoznatljive tufne, ponekad i blago zagorele tragove. Ove tufne im daju poseban, domaći šmek i razlikuju ih od drugih vrsta testenina.
Nakon sušenja mlinci postaju prilično krti zbog čega se prilikom pripreme jela blago natapaju masnoćom od pečenja mesa i supom.
Nakon ovog kraćeg upoznavanja sa mlincima hajde da pređemo na recept, jer je njihova najpoznatija varijanta ćuretina sa mlincima.
Ćuretina sa mlincima - potrebni sastojci
Ovo je količina namirnica koja je dovoljna da napuni moj zemljani pekač za 5-6 osoba:
- 500g mlinaca
- 500g ćuretine, najbolje filea od grudi
- 500ml milerama
- 300g gorgonzole
- dva čena belog luka
- 200g kačkavalja
Priprema mlinaca
Kao što sam rekao mlinci su prilično krti i pre pripreme ih možete izlomiti na sitnije parčiće, neko ih ostavlja u komadu ili deli na krupnije listove poput lazanja. Ja ih lomim na pločice veličine oko 10×5 cm.
Izvorno se nalivaju masnoćom koja ostane nakon pečenja mesa, ali to nije dovoljno za ovu količinu i način pripreme. Zbog toga nam je potrebna supa, a najlakša varijanta je kocka. Možete uzeti kokošiju, ali ništa neće faliti ni junećoj ili povrćnoj.
Većina recepata kaže da je potrebno dve kocke i litar vode, meni uvek zafali i zbog toga pripremim litar i po supe. Neko mlince natapa u ključaloj supi, direktno u šerpi, ja sam pobornik prelivanja izlomljenih mlinaca u činiji. Jeste nešto sporiji način, ali tako imam bolju kontrolu i mlinci mi se ne razmekšaju previše što nikako ne sme da vam se desi. Imao sam prilike da u restoranima probam previše natopljene mlince, podsećali su me na poparu.
Ćuretina u gorgonzola sosu
Čuretinu isecite na trakice kako bi se lepo rasporedila sa mlincima i sosom. Neki ćuretinu spremaju i u većim šniclama, meni se više dopadaju trakice.
Začinite meso po ukusu i propržite ga na maslacu. Neko voli da se meso zarumeni, ja ga ne isušujem previše jer će se peći i u rerni. Dodajte beli luk, mileram i gorgonzolu. Kada se sir rastopi ukrčkajte još malo da dobijete lepu gustinu sosa, probajte da li je potrebno još soli i gorgonzola sos je spreman za filovanje.
Ćuretina u gorgonzola sosu
Natopljene mlince poređajte u podmazan zemljani pekač, preko prvog sloja mlinaca prelijte ćuretinu u gorgonzola sosu, a onda “samo slojevito” ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke. Dolijte još malo supe ukoliko vam se čini da nije dovoljno sočno. Na vrh narendajte kačkavalj, pekač ubacite u hladnu rernu, podesite temperaturu na 180 stepeni i pecite dok kačkavalj ne porumeni, nekih pola sata je dovoljno.
Sačuvajte recept ili podelite sa nekim ko obožava mlince.
Ovo je moj YouTube video na kom možete i videti kako se sprema ćuretina sa mlincima.
Pratite nas na društvenim mrežama i otkrijte šta sve možete spremati u vašem zemljanom posuđu ili se prijavite na Newsletter za najnovije recepte iz naše kuhinje.