Juneći ribić na kajmaku ispod sača

Juneći ribić je snop mišića odnosno meso sa juneće kolenice. Ovaj komad mesa prošaran je tetivama koje će termičkom obradom omekšati, postati želatinaste i prosto će se lepiti za prste. Sva jela spremljena od ribića ćete pamtiti zbog neodoljivog ukusa, a posebno ovaj stari kafanski specijalitet ribić na kajmaku.
Juneći ribić na kajmaku ispod sača u rerni

Juneći ribić na kajmaku - potrebni sastojci

  • Juneći ribić 1 kg;
  • 500g krompira;
  • 300g pečuraka;
  • 350g kajmaka;
  • 200g belog brašna;
  • 2-3 lista lovora;
  • 7-8 zrna bibera;
  • so i biber po ukusu;
  • mast ili ulje za prženje.

Juneći ribić na kajmaku - priprema

Ukoliko ste kupili celu kolenicu odvojite meso od kosti i isecite ga na krupnije komade. Operite hladnom vodom i prosušite ubrusom ili pamučnom krpom.

Juneći ribić prošaran tetivama
Usolite i pobiberite meso po ukusu, a zatim svaki komad uvaljajte u belo brašno. Viljuškom protresite svaki komad mesa da biste skinuli višak brašna.
Juneći ribić uvaljan u brašno
Zagrejte dublji tiganj i dodajte ulje ili mast i u njemu propržite meso sa svih strana dok se ne formira zlatna korica.
Proprženo meso u tiganju
Nalijte vodom, dodajte par listova lovora, 7-8 zrna bibera i kuvajte oko sat vremena dok meso ne omekša.
Kuvanje junećeg ribića
Dok se meso bude kuvalo u hladnu rernu ubacite prazan podmazan sač i zagrejte ga na 150 stepeni. Preručite skuvano meso u sač, a u vodu u kojoj se kuvalo dodajte 300g kajmaka.
Komadi ribića u saču

Ukrčkajte saft uz mešanje dok se ne zgusne i prelijte ga preko mesa.

Juneći ribić u saftu od kajmaka
U sač dodajte na kratko obarene pečurke i krompir krupno isečen i sve zapecite sat vremena na tihoj vatri.
Juneći ribić u kajmaku sa pečurkama i krompirom
Poslužite ribić i povrće sa saftom i dodajte još koju kašiku kajmaka preko.

Ukoliko vam se dopao recept dodatne ideje i recepte za pripremu  pronađite na našem blogu i društvenim mrežama.

Leave a Reply