Juneći ribić je snop mišića odnosno meso sa juneće kolenice. Ovaj komad mesa prošaran je tetivama koje će termičkom obradom omekšati, postati želatinaste i prosto će se lepiti za prste.
Sva jela spremljena od ribića ćete pamtiti zbog neodoljivog ukusa, a posebno ovaj stari kafanski specijalitet ribić na kajmaku.
Juneći ribić na kajmaku - potrebni sastojci
- Juneći ribić 1 kg;
- 500g krompira;
- 300g pečuraka;
- 350g kajmaka;
- 200g belog brašna;
- 2-3 lista lovora;
- 7-8 zrna bibera;
- so i biber po ukusu;
- mast ili ulje za prženje.
Juneći ribić na kajmaku - priprema
Ukoliko ste kupili celu kolenicu odvojite meso od kosti i isecite ga na krupnije komade. Operite hladnom vodom i prosušite ubrusom ili pamučnom krpom.
Usolite i pobiberite meso po ukusu, a zatim svaki komad uvaljajte u belo brašno. Viljuškom protresite svaki komad mesa da biste skinuli višak brašna.
Zagrejte dublji tiganj i dodajte ulje ili mast i u njemu propržite meso sa svih strana dok se ne formira zlatna korica.
Nalijte vodom, dodajte par listova lovora, 7-8 zrna bibera i kuvajte oko sat vremena dok meso ne omekša.
Dok se meso bude kuvalo u hladnu rernu ubacite prazan podmazan sač i zagrejte ga na 150 stepeni.
Preručite skuvano meso u sač, a u vodu u kojoj se kuvalo dodajte 300g kajmaka.
Ukrčkajte saft uz mešanje dok se ne zgusne i prelijte ga preko mesa.
U sač dodajte na kratko obarene pečurke i krompir krupno isečen i sve zapecite sat vremena na tihoj vatri.
Poslužite ribić i povrće sa saftom i dodajte još koju kašiku kajmaka preko.
Ukoliko vam se dopao recept dodatne ideje i recepte za pripremu pronađite na našem blogu i društvenim mrežama.