Zapečene makarone sa sirom

Najbolji recept za makarone sa sirom

Zapečene makarone sa sirom su jednostavan i ukusan obrok, savršen za brzi ručak ili večeru. Kombinacija testenine, kremastog fila od sira, jogurta i jaja daje bogat ukus, dok se u rerni stvara fina, rumena korica. Priprema je brza i laka – sve sastojke sjedinite, zapečete i uživate u savršenom spoju hrskavog i mekanog.

Sastojci za zapečene makarone sa sirom

  • Pakovanje od 500 g testenina (izaberite omiljene, ja koristim fusilli, odnosno oblik spirale jer najviše fila upijaju);

  • 3 jajeta – Jaja pomažu da se fil sjedini i daju strukturu jelu;
  • 300-400 g sira – koristite fetu ili drugi meki beli sir po izboru. 
  • 500 ml jogurta – jogurt čini fil glatkijim i sočnijim, dok njegova blaga kiselost lepo uravnotežuje ukuse.
  • 150 ml ulja – daje sočnost filu i pomaže da se jelo ravnomerno ispeče. Možete koristiti suncokretovo, maslinovo ili drugo biljno ulje po ukusu.
  • 1 kašičica soli – prilagodite količinu soli u zavisnosti od toga koliko je sir slan. 

Najbolji recept za makarone sa sirom

  • Skuvajte testenine – U veliki lonac sipajte 5l vode, dobro je posolite i pustite da provri. Smanjite temperaturu ringle, sipajte makarone i kuvajte dok ne postanu srednje kuvane – aldente. Vodite računa da ih ne prekuvate, jer će se dodatno peći u rerni.
  • Pripremite fil – U činiji umutite jaja, dodajte jogurt i izmrvljeni sir i sve umutite viljuškom. Dolijte ulje, posolite i još jednom umutite da se dobro sjedini.

Fil za zapečene makarone sa sirom
  • Spojite sastojke – Skuvane makarone ocedite i preručite u zemljani pekač. Prelijte ih pripremljenim filom i blago promešajte da se fil rasporedi do dna posude i sjedini sa makaronama.

Makarone sa sirom
  • Pecite – Stavite pekač u hladnu rernu, podesite temperaturu na 200°C i pecite dok jelo ne porumeni (oko 30-40 minuta).

  • Poslužite – Sačekajte da se blago prohladi nakon pečenja, a zatim uživajte u sočnim i hrskavim zapečenim makaronama!

Dodatni saveti za savršene makarone

  • Dodajte kačkavalj ili parmezan – Za bogatiji ukus pospite rendani sir po vrhu pred kraj pečenja.
  • Za pikantniju varijantu – Dodajte malo tucane ili mlevene  ljute paprike u fil.
  • Dodatni začini – Ako imate omiljene začine dodajte i njih u fil.

Ukoliko nemate zemljani pekač i potreban vam je savet oko izbora veličine stojim vam na raspolaganju.

U nastavku je video recept na mom YouTube kanalu, pretplatite se za još laganih i ukusnih recepata iz zemljanog posuđa.

Pratite nas na društvenim mrežama i otkrijte šta sve možete spremati u vašem zemljanom posuđu.

Leave a Reply