Pasulj prebranac sa kobasicom i slaninom

Recept za pasulj prebranac sa kobasicom i slaninom

Pasulj je jedna od onih namirnica koja pruža beskonačne mogućnosti. Moja dva favorita su čorbasti vojnički pasulj i pasulj prebranac sa kobasicama i slaninom. Ništa ne može da nadmaši ukus dobro zapečenog prebranca, pogotovo kada je u kombinaciji sa dobrom kobasicom i hrskavom slaninom.

Možda još više od kobasice volim tu koricu koja se stvori kada ga zapečem u rerni. Bez tog detalja, prebranac jednostavno ne bi bio isti. Naravno podrazumeva se da prebranac moram da zapečem u zemljanom sudu, čuvenom pekaču iz Zlakuse.

Pogledajte u mom YouTube video receptu kako to fantastično izgleda, a ako budete ispratili ovaj jednostavan recep imaćete priliku i da okusite.

Potrebni sastojci

Za pripremu potrebno je:

  • 500 g pasulja
  • 1 kg praziluka
  • dve glavice crnog luka
  • 5-6 zrna crnog bibera
  • dva lista lovora
  • dve kašike mlevene paprike
  • 500 g kobasica
  • 100 g suve slanine
  • so 
  • ulje

Koji je pasulj najbolji za prebranac

Za prebranac se najčešće koristi beli pasulj poput tetovca ili pasulja gradištanac, jer su ovi tipovi pasulja kremasti kada se skuvaju i dobro upijaju začine. Oni zadržavaju oblik tokom dužeg kuvanja, što je važno za prebranac, jer mu daje teksturu i izgled. Naravno možete odabrati i crveni ili šareni pasulj.

Treba li i koliko dugo potopiti pasulj?

Potapanje pasulja za prebranac u vodi

Da, pasulj bi trebalo potopiti, obično preko noći, minimum 8 sati, ali po nekim istraživanjima čak i do 24 časa. Obavezno u posudu sipajte 4-5 cm vode iznad pasulja, jer će on preko noći nabubriti. Potapanje pomaže u omekšavanju pasulja i smanjuje vreme kuvanja, takođe potapanjem se oslobađamo određenih sastojaka koji umanjuju hranljivu vrednost poput fitinske kiseline, tanina.

Fitinska kiselina, koja se prirodno nalazi u mnogim biljnim namirnicama, uključujući pasulj, može negativno uticati na iskorišćenje određenih minerala u telu. Ovo se događa jer fitinska kiselina vezuje minerale poput gvožđa, kalcijuma, cinka i magnezijuma, stvarajući nerastvorljive komplekse koje telo ne može lako apsorbovati. Ako želite da dodatno smanjite nivo fitinske kiseline, možete menjati vodu tokom potapanja pasulja na svakih par sati.

Takođe potapanje pomaže jer smanjuje probleme sa varenjem koje prouzrokuje nadimanje, bolove u stomaku i čuvene gasove 😄

Kako se sprema prebranac?

Potopljeni pasulj procedite, tj prospite vodu u kojoj je prenoćio. Nalijte novu vodu i stavite na ringlu da provri, kada provri smanjite i kuvajte 5 minuta. Ovu vodu prospite, nalijte novu i sada dodajte sitno iseckan crni luk, biber i lovor.

Koliko dugo se kuva pasulj za prebranac

Pasulj se kuva dok ne omekša, zbog čega ga morate povremeno proveravati. To obično traje oko sat i po do dva u zavisnosti od vrste pasulja i njegove starosti. Takođe i od vaših afiniteta zavisi koliko ćete kuvati pasulj. Neko voli potpuno raskuvan pasulj u prebrancu, praktično kašu od pasulja, dok ima onih koji vole da se vide cela zrnca. Na kraju kuvanja procedite pasulj, ali sačuvajte vodu u kojoj se kuvao, trebaće vam za nalivanje.

Slanina za prebranac

Slanina za prebranac

Isecite slaninu na komadiće srednje debljine i položite u hladan tiganj. Podesite temperaturu ringle na srednju jačinu i čekajte da se slanina polako topi. Postepeno će slanina postati staklasta, a potom i reš sa donje strane. Tada je okrenite i propržite drugu stranu, a zatim izvadite na tanjir sa ubrusom da se ohladi.

Prebranac sa prazilukom

Za prebranac većina koristi crni luk, ali praziluk ima poseban šmek, zbog čega ja često biram baš njega. Ako više volite klasičan ukus, slobodno zamenite praziluk crnim lukom.

Operite praziluk, skratite peruške ukoliko su suvlje i bacite se na seckanje. Možete seći samo na kolutove, ali meni je lepše kada ga skroz usitnim. Presecite stabljike na četvrtine i zatim seckajte sitno.

Izručite isečen praziluk na mast koju je pustila slanina i lagano pržite dok ne postane staklast. Dodajte mlevenu papriku i još malo propržite i na kraju posolite po ukusu.

Prebranac sa prazilukom

Zapečeni pasulj u zemljanoj posudi - Gravče na tavče

Pasulj prebranac, zapečeni pasulj ili gravče na tavče, sve jedno kako ga zovu svi znaju da se najlepše peče u zemljanoj posudi. Podmažite zemljanu posudu i na dno izručite deo pasulja, njega prekrijte prazilukom, a zatim izmrvite deo hrskave slanine. Postupak ponavljajte sve dok imate materijala, ali završite sa pasuljem. Slanina je verovatno slana, praziluk ste prethodno usolili, ali ipak morate proveriti da li je potrebno posoliti i pasulj.

Na redu je ulje, a meni je u memoriju urezana rečenica Spasenije Pate Marković iz Velikog narodnog kuvara: “Opet zaliti uljem, koje se za ovo jelo ne sme štedeti”. 

Sada možete blago promešati sve da se ulje rasporedi, nalijte vodom u kojoj se kuvao pasulj, tako da ogrezne i na vrh poređajte kobasice.

Koliko dugo se peče prebranac

Nakon što ste pasulj prethodno skuvali do mekane, ali ne previše raskuvane teksture, prebranac se obično peče u rerni na temperaturi od 180-200 °C. Idealno vreme pečenja je oko 1  sat, dok se ne formira prepoznatljiva, zlatno-smeđa korica na vrhu. Ako želite dodatno hrskavu koricu, pred kraj pečenja možete pojačati temperaturu ili uključiti ventilator u rerni na nekoliko minuta, ali pazite da ne pregori.

Verovatno i ptice na grani znaju da se zemljane posude stavljaju u hladnu rernu, a zatim rerna uključuje na željenu temperaturu.

Savršeni prebranac: Hrskava korica i bogat ukus koji se pamti

Za kraj, kada prebranac izvadite iz rerne i poslužite ga, uživaćete u bogatom ukusu kremastog pasulja, mirišljave slanine i zapečenih kobasica. Savršeno hrskava korica na vrhu je ono što sve spaja u jedno neodoljivo jelo.

Iako možda deluje da priprema zahteva više vremena, uz pravilan odabir pasulja, potapanje i pečenje u zemljanoj posudi, rezultat će biti više nego vredan truda. Jednom kada probate prebranac spremljen na ovaj način, verovatno ćete ga često spremati. 

Prebranac sa kobasicom i slaninom je idealan za hladne zimske dane, a u to vreme moći ćete da ga uparite sa kiselim kupusom ili struganom rotkvom.

Pratite me na društvenim mrežama i otkrijte šta sve možete spremati u vašem zemljanom posuđu ili se prijavite na Newsletter za najnovije recepte iz moje kuhinje.

Leave a Reply