Sarmice od zelja u rerni ispod sača

Sarmice od zelja sigurno su jedan od kulinarskih vesnika proleća. Zelje (Rumex patientia) se odlikuje brojnim lekovitim svojstvima, ali meni je ovog puta na prvom mestu bio njegov ukus 😊

Sarmice najčešće spremam u rerni ispod sača ili u zemljanoj šerpi, što im daje poseban šmek. Ukoliko volite zemljano posuđe osim sača i šerpe za pripremu sarmica od zelja možete koristiti i zemljani pekač.

Sarmice od zelja u rerni ispod sača

Sarmice od zelja recept – potrebni sastojci i priprema

  • 3 veze zelja (mi smo dobili 30 listova);
  • 500g mlevenog mesa po izboru (mi smo koristili dva puta samleveno meso od junećeg vrata);
  • 1/4 kafene šoljice pirinča;
  • jedna glavica crnog luka;
  • dva čena belog luka;
  • jedna šargarepa;
  • so i biber po ukusu;
  • dve kašičice slatke aleve paprike;
  • dve kašike masti – možete koristiti i ulje ukoliko niste ljubitelj masti;

Kako se prave sarmice od zelja – detaljan vodič za početnike

Pravilna priprema listova je prvi i najvažniji korak ka savršenim sarmicama od zelja. Da biste izbegli pucanje, nepravilan oblik sarmica i žilavost potrebno je da zelje bude očišćeno od zadebljanih i delova i pažljivo blanširano. U nastavku sledi detaljan vodič kako pripremiti listove za punjenje sarmica.

Blanširanje zelja – kako pripremiti listove za savršeno motanje

  1. Pranje listova zelja
    Dobro operite sve listove zelja pod hladnom vodom da uklonite nečistoće. Priča se po čaršiji da ih često beru pokraj puta! 😀

  2. Priprema listova za motanje
    Nožem pažljivo skratite peteljke do početka samih listova. Peteljke nastavljaju preko sredine lista kao zadebljanje, koje treba ukloniti jer otežava motanje i ima žilava vlakna.

  3. Uklanjanje zadebljanja sa lista
    Vrhom noža zasecite zadebljanje od početka ka vrhu lista, zatim ga lagano povucite prstima kako biste ga “ogulili” i učinili list spremnim za filovanje.

  4. Blanširanje listova zelja
    Pripremite dve šerpe, jednu sa ključalom vodom, a drugu sa hladnom vodom i kockicama leda.
    Listove zelja potapajte u ključalu vodu na svega 5 do 10 sekundi – po 3 do 5 listova odjednom, u zavisnosti od veličine posude. Brzo vadite listove metalnom ili silikonskom spatulom da se ne bi oštetili.

  5. Hlađenje listova
    Odmah premestite blanširane listove u šerpu sa ledenom vodom. Hladna voda odmah prekida dalje kuvanje i zadržava njihovu elastičnost i svežinu.

  6. Saveti za veću količinu
    Ukoliko pripremate veću količinu, obavezno povremeno promenite hladnu vodu i dodajte led ukoliko se istopio.

Sarmice od zelja sa mesom – priprema fila korak po korak

Sarmice od zelja mogu biti i posne, ali danas spremamo one sa mesom. Moj izbor mesa je juneća plećka ili vrat, ali vi možete uzeti i mešano ili čisto svinjsko meso.

Sitno iseckajte crni luk i propržite ga na masti ili ulju dok ne postane staklast, a zatim mu dodajte narendanu šargarepu.

Mleveno meso dodajte luku i pržite dok potpuno ne promeni boju uz povremeno mešanje i usitnjavanje mesa varjačom. Mnogi meso ne prže da bi dobili kompaktan fil, ali se meni više sviđa rastresit.

Dok pržite luk i meso u manjoj šerpici prokuvajte pirinač i na kraju sve pomešajte, dodajte začine i sitno seckan beli luk.

Uvijanje sarmica

Sa pravilnom tehnikom uvijanja, sarmice ostaju kompaktne tokom krčkanja, ne gube fil i imaju prepoznatljiv, privlačan izgled na tanjiru. U nastavku saznajte kako da svaki list pravilno napunite i uvijete.

Prethodno odaberite sud u kom ćete ih spremati. Zemljani sač, šerpu ili pekač namažite mašću i na dno položite 4-5 listova zelja da se sarmice ne bi lepile za sud tokom pripreme.

Listovi zelja poređani na dno zemljanog sača

List za punjenje okrenite naličjem na gore i ispravite na podlozi. U zavisnosti od veličine lista stavite jednu do tri kašičice fila na kraj lista.

Punjenje sarmice od zelja filom od mlevenog mesa

Bočne strane lista preklopite ka sredini i lagano motajte list od šireg ka užem delu. Dok motate list pridržavajte preklopljene strane da se ne bi otvorile i fil vam ispadao iz sarmica.

Umotane sarmice ređajte jednu do druge preko položenih listova na dnu posude. Ukoliko ima potrebe drugi red sarmica ređajte unakrsno u odnosu na prvi. Kada ste potrošili sve listove i fil sarmice nalijte vodom da ogreznu, poklopite posudu i stavite je u hladnu rernu.

Sarmice od zelja poredjane na dno zemljane posude

Koliko se kuvaju sarmice od zelja?

Temperaturu rerne podesite na 200 stepeni i kada se potpuno zagreje, sarmice krčkajte oko 30 minuta. Ovoliko vremena je sasvim dovoljno ako ste meso prethodno propržili, a listove zelja pravilno blanširali – sarmice će ostati sočne i listovi neće izgubiti svežinu. Nema potrebe da ih kuvate (pečete) duže, jer u tom slučaju mogu postati previše mekane ili se čak raspasti.

Ako punite sarmice sirovim, neproprženim mesom, preporučuje se da ih pečete ili kuvate nešto duže – ukupno 45 do 50 minuta, ili dok fil ne bude potpuno termički obrađen.

Tokom pečenja povremeno proverite nivo tečnosti u posudi i dolijte još malo vode ili bujona ako je potrebno, da sarmice ne bi ostale suve.Po želji, možete pred kraj pečenja skinuti poklopac ili alu-foliju da bi sarmice dobile blagu koricu i lepšu boju.

Sarmice od zelja sa kiselim mlekom – tradicionalni način serviranja

U mnogim krajevima Srbije, sarmice od zelja se tradicionalno poslužuju uz kiselo mleko.

Njegova blaga kiselost savršeno se slaže sa blagom gorčinom zelja i bogatim ukusom fila. Najbolje je kiselo mleko rashladiti i dodati ga neposredno pre serviranja kako bi kontrast između toplih sarmica i hladnog preliva bio što izraženiji.

Za one koji vole kremastiji preliv, kiselo mleko se može zameniti sa malo pavlake ili milerama i začiniti sitno seckanim belim lukom.

Poslužite sarmice u dubokim tanjirima, sa kašikom kiselog mleka u sredini i obavezno uz domaći hleb ili proju.

Sarmice sa mileramom
Sarmice od zelja sa kiselim mlekom

Leave a Reply