Sastojci potrebni za pripremu domaćeg hleba:
- kilogram mekog brašna tip 400, možete koristiti i druge vrste;
- 10g suvog kvasca;
- kašičica šećera;
- dve kašičice soli;
- 700 ml mlake vode;
- malo ulja za podmazivanje;
Umesite testo i ispecite domaći hleb sa hrskavom koricom i mekom sredinom
U šolji pomešajte 10g suvog kvasca, dve kafene kašičice brašna, kafenu kašičicu šećera i tri supene kašike mlake vode. Pokrijte šolju pamučnom krpom i ostavite na toplom dok kvasac ne proradi i nadođe.
U činiji pomešajte kilogram brašna, dve kafene kašičice soli, a zatim napravite udubljenje u brašnu i u njega izručite kvasac. Postepeno dolivajte 700ml mlake vode uz mešanje viljuškom. Pređite na ručno mešanje, prvo u činiji, a zatim na radnoj površini koju ste posuli brašnom. Testo je dobro umešeno kada dobije glatku površinu i kada su nestale grudvice.
Formirajte loptast oblik od testa, podmažite ga i položite u podmazanu činiju. Činiju prekrijte prijanjajućom folijom i krpom i ostavite da testo nadođe.
Zemljanu posudu i poklopac podmažite uljem i ubacite u hladnu rernu, temperaturu podesite na 220 °C
Naraslo testo premesite i vratite u činiju na pola sata da još jednom naraste, a zatim ga blago premesite i formirajte oblik u skladu sa oblikom zemljane posude (ja sam koristio zemljani pekač za 5-6 osoba).
Položite testo u zagrejan pekač, možete ga nožem ili žiletom ukrasiti, poklopite i vratite u vruću rernu. Nakon pola sata pečenja skinite poklopac i ostavite još 15 minuta u rerni da hleb porumeni.
Ispečen domaći hleb umotajte u pamučnu krpu i ostavite da se prohladi, a zatim isecite i spremite omiljene mazalice.