Pečeni kukuruz ili pečenjaci uvek me asociraju na detinjstvo, prelepe dane letnjih školskih raspusta provedene kod rođaka na selu.
Najčešće smo ih brali po mraku, jer kažu da su najslađi oni iz tuđe njive
Uz vatru, dok svako štapom okreće svoje pečenjake i nabacuje žar na njih i priče su bile interesantnije.
Na kraju kada se dobro zacrne, jer takvi su nam bili najslađi vadili smo vrele klipove kukuruza iz žara, otresali pepeo sa njih i trljali ih solju. Tada je prestajala svaka priča
Dokazi su na kraju ostajali u travi i između zuba
Ne mogu se oni iz Kneza ili sa savskog keja nikada uporediti sa onima iz detinjstva, ne mogu ni ovi ispod sača, ali su stvarno bili ukusni!
Priprema pečenjaka u rerni je sigurno najjednostavniji recept na našem blogu!
Odaberite sveže klipove kukuruza, očistite ih od ljuske i svilenih niti, a zatim operite hladnom vodom.
Svoju zemljanu posudu namažite tankim slojem svinjske masti, ako niste ljubitelj zamenite je nekim od biljnih ulja.
Na dno posude poređajte klipove kukuruza, začinite ih omiljenim začinom i ubacite sač ili pekač u hladnu rernu.
Rernu kao i kod svake upotrebe zemljanog posuđa postepeno zagrevajte do temperature od 250 stepeni. Kada jedna strana kukuruza bude pečena okrenite klipove i ispecite ih i sa druge strane.
Mi smo kukuruz pekli u otvorenom zemljanom saču, začinili sa malo aromatičnih začina i dobro posolili! Epilog možete videti na slici ispod.
Ukoliko Vam se dopao ovaj recept za pečeni kukuruz pratite naše profile na društvenim mrežama i otkrijte šta sve možete spremati u zemljanom posuđu ili se prijavite na naš Newsletter za najnovije recepte iz naše kuhinje.