Svinjska rebra u rerni

Sećam se odlazaka na selo u zimske dane, nakon svinjokolja, kada se kućom iz šporeta širio miris pečenja. Porodična okupljanja su uvek bila puna radosti i smeha, ali i dobrih zalogaja.

Oduvek su mi rebarca bila omiljen komad pečenja, idealna kombinacija sočnog mesa i bogate masnoće. Još kada se sačuva i kožica na njima i zapeče do zlatne boje i hrskave strukture, nema bolje poslastice.

Recept za svinjska rebra u rerni koji vam pišem, a koji možete i pogledati na mom YouTube kanalu ispunjava sve ove uslove. Sočno meso koje se bukvalno topi u ustima, hrskava korica i magični krompiri koji su upili sve sokove i ukuse.

Potrebni sastojci

Za pripremu svinjskih rebara koristio sam:

  • 1,5 kg svinjskih rebara, po veličini samih kostiju vidite da je mlađa svinja u pitanju i ne previše masna. Nažalost samo deo je ostao pod kožom, ali dovoljan da zakrcka.
  • 1,5 kg crvenog krompira, on je bolji za pečenje od belog
  • glavica belog luka
  • grančica svežeg ruzmarina
  • 4-5 ukiseljenih kapara
  • o.5 l svetlog piva
  • so i začini po ukusu
  • mast

Špikovana svinjska rebra u rerni pečena sa krompirom

Špikovana svinjska rebra u rerni

Špikovanje je tehnika pripreme mesa koja se koristi za poboljšanje ukusa i sočnosti. Radi se o tome da se veći komadi mesa, kao što su govedina, svinjetina ili živina, probadaju tankim nožem ili posebnim iglama, a zatim se u te proreze ubacuju sastojci poput belog luka, slanine, ruzmarina, ili drugog začinskog bilja.

Ovi dodatni sastojci ne samo da obogaćuju ukus mesa dok se peče ili kuva, već ga često čine i sočnijim, jer oslobađaju masnoću ili aromu tokom termičke obrade.

Svinjska rebra su prirodno sočna i masna, ali kako bih postigao još bogatiji ukus, odlučio sam da ih začinim jednostavnom, ali efektnom kombinacijom belog luka, ruzmarina i ukiseljenog kapara.

Prvi korak u pripremi jeste da se rebra temeljno operu hladnom vodom i potom pažljivo osuše ubrusom. Iako sledeći korak nije obavezan, uklanjanje tanke, sjajne opne sa donje strane rebara može napraviti veliku razliku u tome koliko dobro meso upija začine. Ta membrana stvara barijeru, pa skidanje omogućava začinima da prožmu svaki deo mesa. Najjednostavniji način da uklonite membranu jeste da lagano podvučete nož za mazanje između mesa i opne. Kada stvorite dovoljno prostora, polako je povlačite uz pomoć ubrusa ili krpe, čime se smanjuje klizavost. Kada se membrana ukloni, možete preći na začinjavanje.

Sledeći korak je da obilno usolite rebra sa svih strana i dobro utrljate so u meso. Zatim dolazi trenutak kada se nožem pravi nekoliko uskih proreza. Ove male ‘džepove’ pravim samo sa gornje strane, između svakog rebra, kako bih kasnije mogao da umetnem začine. Beli luk, ruzmarin i kapar daju neverovatan miris i bogatstvo ukusa. Možete u rupice ubacivati po jedan ili više različitih sastojaka, ne morate se držati mog izbora, odaberite svoje omiljene ukuse.

Špikovanje svinjskih rebara

Zemljani pekač je idealan za ovakva jela, a ovog puta sam koristio ovalni pekač u veličini za 5 do 6 osoba. Premazao sam ga mašću, a zatim na dno dodao krompir isečen na krupne komade. Krompir je unapred začinjen, a preko njega sam pažljivo položio pripremljena rebra. Da meso bude sočno i aromatično, nalio sam jedno pivo preko krompira i rebara. Gornju stranu mesa sam još jednom premazao mašću, a zatim sve zatvorio papirom za pečenje i poklopcem, kako bi sve ostalo lepo zadihtovano tokom pečenja.

Začinjeni krompiri u zemljanom pekaču

Zemljana posuda ide u hladnu rernu, a rebra se peku na 180 °C oko 2.5 do 3 sata, u zavisnosti od težine i debljine mesa. Nakon tog vremena, skida se poklopac i ostavlja da se kožica lepo zapeče i postane hrskava. Kad su rebra gotova, izvadite ih da se malo odmore, a krompir vratite da se dodatno zapeče do savršene rumene boje i hrskave korice.

Tokom pečenja, krompir upija sve sokove i arome iz mesa i piva, što mu daje bogat, pun ukus. Prvo se nežno kuva, a zatim, nakon što se rebra izvade, dobija savršenu zlatnu koricu. Ovaj krompir je zaista poseban – sočan iznutra, a spolja lagano hrskav, upotpunjuje svaki zalogaj sočnih rebara.

Kada se svi ukusi spoje, rebra postaju pravi gurmanski užitak – sočna, aromatična i hrskava, sa krompirom koji se topi u ustima. Idealno je jelo za okupljanje porodice ili prijatelja, uz dodatak omiljene salate ili kao u mom slučaju rendanog rena.

Ako želite i da vidite tačne korake pripreme ovih ukusnih svinjskih rebara pogledajte video verziju recepta! Kliknite na video ispod i uživajte u pravljenju ovog tradicionalnog specijaliteta zajedno sa mnom! 👇

Pratite nas na društvenim mrežama i otkrijte šta sve možete spremati u vašem zemljanom posuđu ili se prijavite na Newsletter za najnovije recepte iz naše kuhinje.

Leave a Reply