Sarmice od zelja sigurno su jedan od kulinarskih vesnika proleća. Zelje (Rumex patientia) se odlikuje brojnim lekovitim svojstvima, ali nama je ovog puta na prvom mestu bio njegov ukus 😊
Mi smo sarmice spremali u rerni ispod sača, što im je dalo poseban šmek. Ukoliko volite zemljano posuđe osim sača za pripremu sarmica možete koristiti i zemljani pekač.
Sarmice od zelja u rerni ispod sača - Sastojci potrebni za pripremu
- 3 veze zelja (mi smo dobili 30 listova);
- 500g mlevenog mesa po izboru (mi smo koristili dva puta samleveno meso od junećeg vrata);
- 1/4 kafene šoljice pirinča;
- jedna glavica crnog luka;
- dva čena belog luka;
- jedna šargarepa;
- so i biber po ukusu;
- dve kašičice slatke aleve paprike;
- dve kašike masti – možete koristiti i ulje ukoliko niste ljubitelj masti;
Priprema sarmica od zelja u rerni
Pre nego što počnete sa motanjem sarmica potrebno je da pripremite listove zelja.
Pre svega dobro operite listove, a zatim nožem skratite peteljke do početka listova. Peteljke se sredinom lista nastavljaju kao zadebljanje koje moramo ukloniti zbog lakšeg motanja sarmica, ali i njihovih žilavih vlakana.
Vrhom noža pažljivo zasecite zadebljanje i prstima lagano povucite – “ogulite” sa lista.
Pripremite dve šerpe od kojih ćete jednu držati na šporetu sa ključalom vodom, a u drugu sipajte hladnu vodu i nekoliko kockica leda.
U ključalu vodu na po pet do deset sekundi potapajte tri do pet listova u zavisnosti od njihove i veličine šerpe. Listove zelja pažljivo vadite metalnom ili silikonskom spatulom iz vrele vode kako se ne bi pokidali i premestite u šerpu sa hladnom vodom.
Hladna voda će preseći njihovo dalje kuvanje, a kocke leda će zadržati hladnoću vode. Ukoliko pripremate veću količinu povremeno proverite temperaturu vode i po potrebi je zamenite hladnijom.
Priprema fila za punjenje sarmica
Sitno iseckajte crni luk i propržite ga na masti ili ulju dok ne postane staklast, a zatim mu dodajte narendanu šargarepu.
Mleveno meso dodajte luku i pržite dok potpuno ne promeni boju uz povremeno mešanje i usitnjavanje mesa varjačom. Mnogi meso ne prže da bi dobili kompaktan fil, ali se nama više sviđa rastresit.
Dok pržite luk i meso u manjoj šerpici prokuvajte pirinač i na kraju sve pomešajte, dodajte začine i sitno seckan beli luk.
Punjenje sarmica
Bočne strane lista preklopite ka sredini i lagano motajte list od šireg ka užem delu. Dok motate list pridržavajte preklopljene strane da se ne bi otvorile i fil Vam ispadao iz sarmica.
Umotane sarmice ređajte preko položenih listova na dnu posude. Kada ste potrošili sve listove i fil sarmice nalijte vodom da ogreznu, poklopite posudu i stavite je u hladnu rernu.
Postepeno zagrevajte rernu do temperature od 200 stepeni i krčkajte sarmice oko 45 minuta.
Sarmice možete zaliti kiselim mlekom pre kraja pečenja ili ih kao mi poslužiti sa mileramom ili kiselim mlekom.
Želimo Vam prijatan obrok!