Sarmice od zelja u rerni ispod sača

Sarmice od zelja sigurno su jedan od kulinarskih vesnika proleća. Zelje (Rumex patientia) se  odlikuje brojnim lekovitim svojstvima, ali nama je ovog puta na prvom mestu bio njegov ukus 😊

Mi smo sarmice spremali u rerni ispod sača, što im je dalo poseban šmek. Ukoliko volite zemljano posuđe osim sača za pripremu sarmica možete koristiti i zemljani pekač.

Sarmice od zelja u rerni ispod sača

Sarmice od zelja u rerni ispod sača - Sastojci potrebni za pripremu

  • 3 veze zelja (mi smo dobili 30 listova);
  • 500g mlevenog mesa po izboru (mi smo koristili dva puta samleveno meso od junećeg vrata);
  • 1/4 kafene šoljice pirinča;
  • jedna glavica crnog luka;
  • dva čena belog luka;
  • jedna šargarepa;
  • so i biber po ukusu;
  • dve kašičice slatke aleve paprike;
  • dve kašike masti – možete koristiti i ulje ukoliko niste ljubitelj masti;

Priprema sarmica od zelja u rerni

Pre nego što počnete sa motanjem sarmica potrebno je da pripremite listove zelja.

Pre svega dobro operite listove, a zatim nožem skratite peteljke do početka listova. Peteljke se sredinom lista nastavljaju kao zadebljanje koje moramo ukloniti zbog lakšeg motanja sarmica, ali i njihovih žilavih vlakana.

Vrhom noža pažljivo zasecite zadebljanje i prstima lagano povucite – “ogulite” sa lista.

Pripremite dve šerpe od kojih ćete jednu držati na šporetu sa ključalom vodom, a u drugu sipajte hladnu vodu i nekoliko kockica leda.

U ključalu vodu na po pet do deset sekundi potapajte tri do pet listova u zavisnosti od njihove i veličine šerpe. Listove zelja pažljivo vadite metalnom ili silikonskom spatulom iz vrele vode kako se ne bi pokidali i premestite u šerpu sa hladnom vodom.

Hladna voda će preseći njihovo dalje kuvanje, a kocke leda će zadržati hladnoću vode. Ukoliko pripremate veću količinu povremeno proverite temperaturu vode i po potrebi je zamenite hladnijom.

Priprema fila za punjenje sarmica

Sitno iseckajte crni luk i propržite ga na masti ili ulju dok ne postane staklast, a zatim mu dodajte narendanu šargarepu.

Mleveno meso dodajte luku i pržite dok potpuno ne promeni boju uz povremeno mešanje i usitnjavanje mesa varjačom. Mnogi meso ne prže da bi dobili kompaktan fil, ali se nama više sviđa rastresit.

Dok pržite luk i meso u manjoj šerpici prokuvajte pirinač i na kraju sve pomešajte, dodajte začine i sitno seckan beli luk.

Punjenje sarmica

Zemljani sač ili pekač namažite mašću i na dno položite 4-5 listova zelja da se sarmice ne bi lepile za dno posude prilikom pripreme.
Listovi zelja poređani na dno zemljanog sača
List za punjenje okrenite naličjem na gore i ispravite na podlozi. U zavisnosti od veličine lista stavite jednu do tri kašičice fila.
Punjenje sarmica od zelja mlevenim mesom

Bočne strane lista preklopite ka sredini i lagano motajte list od šireg ka užem delu. Dok motate list pridržavajte preklopljene strane da se ne bi otvorile i fil Vam ispadao iz sarmica.

Umotane sarmice ređajte preko položenih listova na dnu posude. Kada ste potrošili sve listove i fil sarmice nalijte vodom da ogreznu, poklopite posudu i stavite je u hladnu rernu.

Sarmice od zelja poredjane na dno zemljane posude

Postepeno zagrevajte rernu do temperature od 200 stepeni i krčkajte sarmice oko 45 minuta.

Sarmice možete zaliti kiselim mlekom pre kraja pečenja ili ih kao mi poslužiti sa mileramom ili kiselim mlekom.

Želimo Vam prijatan obrok!

Sarmice od zelja na tanjiru sa mileramom
Sarmice od zelja sa mileramom

Leave a Reply