Sarmice od zelja sigurno su jedan od kulinarskih vesnika proleća. Zelje (Rumex patientia) se odlikuje brojnim lekovitim svojstvima, ali meni je ovog puta na prvom mestu bio njegov ukus 😊
Sarmice najčešće spremam u rerni ispod sača ili u zemljanoj šerpi, što im daje poseban šmek. Ukoliko volite zemljano posuđe osim sača i šerpe za pripremu sarmica od zelja možete koristiti i zemljani pekač.

Sarmice od zelja recept – potrebni sastojci i priprema
- 3 veze zelja (mi smo dobili 30 listova);
- 500g mlevenog mesa po izboru (mi smo koristili dva puta samleveno meso od junećeg vrata);
- 1/4 kafene šoljice pirinča;
- jedna glavica crnog luka;
- dva čena belog luka;
- jedna šargarepa;
- so i biber po ukusu;
- dve kašičice slatke aleve paprike;
- dve kašike masti – možete koristiti i ulje ukoliko niste ljubitelj masti;
Kako se prave sarmice od zelja – detaljan vodič za početnike
Pravilna priprema listova je prvi i najvažniji korak ka savršenim sarmicama od zelja. Da biste izbegli pucanje, nepravilan oblik sarmica i žilavost potrebno je da zelje bude očišćeno od zadebljanih i delova i pažljivo blanširano. U nastavku sledi detaljan vodič kako pripremiti listove za punjenje sarmica.
Blanširanje zelja – kako pripremiti listove za savršeno motanje
Pranje listova zelja
Dobro operite sve listove zelja pod hladnom vodom da uklonite nečistoće. Priča se po čaršiji da ih često beru pokraj puta! 😀Priprema listova za motanje
Nožem pažljivo skratite peteljke do početka samih listova. Peteljke nastavljaju preko sredine lista kao zadebljanje, koje treba ukloniti jer otežava motanje i ima žilava vlakna.Uklanjanje zadebljanja sa lista
Vrhom noža zasecite zadebljanje od početka ka vrhu lista, zatim ga lagano povucite prstima kako biste ga “ogulili” i učinili list spremnim za filovanje.Blanširanje listova zelja
Pripremite dve šerpe, jednu sa ključalom vodom, a drugu sa hladnom vodom i kockicama leda.
Listove zelja potapajte u ključalu vodu na svega 5 do 10 sekundi – po 3 do 5 listova odjednom, u zavisnosti od veličine posude. Brzo vadite listove metalnom ili silikonskom spatulom da se ne bi oštetili.Hlađenje listova
Odmah premestite blanširane listove u šerpu sa ledenom vodom. Hladna voda odmah prekida dalje kuvanje i zadržava njihovu elastičnost i svežinu.Saveti za veću količinu
Ukoliko pripremate veću količinu, obavezno povremeno promenite hladnu vodu i dodajte led ukoliko se istopio.
Sarmice od zelja sa mesom – priprema fila korak po korak
Sarmice od zelja mogu biti i posne, ali danas spremamo one sa mesom. Moj izbor mesa je juneća plećka ili vrat, ali vi možete uzeti i mešano ili čisto svinjsko meso.
Sitno iseckajte crni luk i propržite ga na masti ili ulju dok ne postane staklast, a zatim mu dodajte narendanu šargarepu.
Mleveno meso dodajte luku i pržite dok potpuno ne promeni boju uz povremeno mešanje i usitnjavanje mesa varjačom. Mnogi meso ne prže da bi dobili kompaktan fil, ali se meni više sviđa rastresit.
Dok pržite luk i meso u manjoj šerpici prokuvajte pirinač i na kraju sve pomešajte, dodajte začine i sitno seckan beli luk.
Uvijanje sarmica
Sa pravilnom tehnikom uvijanja, sarmice ostaju kompaktne tokom krčkanja, ne gube fil i imaju prepoznatljiv, privlačan izgled na tanjiru. U nastavku saznajte kako da svaki list pravilno napunite i uvijete.
Prethodno odaberite sud u kom ćete ih spremati. Zemljani sač, šerpu ili pekač namažite mašću i na dno položite 4-5 listova zelja da se sarmice ne bi lepile za sud tokom pripreme.

List za punjenje okrenite naličjem na gore i ispravite na podlozi. U zavisnosti od veličine lista stavite jednu do tri kašičice fila na kraj lista.

Bočne strane lista preklopite ka sredini i lagano motajte list od šireg ka užem delu. Dok motate list pridržavajte preklopljene strane da se ne bi otvorile i fil vam ispadao iz sarmica.
Umotane sarmice ređajte jednu do druge preko položenih listova na dnu posude. Ukoliko ima potrebe drugi red sarmica ređajte unakrsno u odnosu na prvi. Kada ste potrošili sve listove i fil sarmice nalijte vodom da ogreznu, poklopite posudu i stavite je u hladnu rernu.

Koliko se kuvaju sarmice od zelja?
Temperaturu rerne podesite na 200 stepeni i kada se potpuno zagreje, sarmice krčkajte oko 30 minuta. Ovoliko vremena je sasvim dovoljno ako ste meso prethodno propržili, a listove zelja pravilno blanširali – sarmice će ostati sočne i listovi neće izgubiti svežinu. Nema potrebe da ih kuvate (pečete) duže, jer u tom slučaju mogu postati previše mekane ili se čak raspasti.
Ako punite sarmice sirovim, neproprženim mesom, preporučuje se da ih pečete ili kuvate nešto duže – ukupno 45 do 50 minuta, ili dok fil ne bude potpuno termički obrađen.
Tokom pečenja povremeno proverite nivo tečnosti u posudi i dolijte još malo vode ili bujona ako je potrebno, da sarmice ne bi ostale suve.Po želji, možete pred kraj pečenja skinuti poklopac ili alu-foliju da bi sarmice dobile blagu koricu i lepšu boju.
Sarmice od zelja sa kiselim mlekom – tradicionalni način serviranja
U mnogim krajevima Srbije, sarmice od zelja se tradicionalno poslužuju uz kiselo mleko.
Njegova blaga kiselost savršeno se slaže sa blagom gorčinom zelja i bogatim ukusom fila. Najbolje je kiselo mleko rashladiti i dodati ga neposredno pre serviranja kako bi kontrast između toplih sarmica i hladnog preliva bio što izraženiji.
Za one koji vole kremastiji preliv, kiselo mleko se može zameniti sa malo pavlake ili milerama i začiniti sitno seckanim belim lukom.
Poslužite sarmice u dubokim tanjirima, sa kašikom kiselog mleka u sredini i obavezno uz domaći hleb ili proju.

