Pasticio (autentični naziv: παστίτσιο, pastítsio) je tradicionalni grčki specijalitet, poznat i kao grčke lazanje. Ukoliko niste od onih koji na letovanju jedu samo girose sigurno ste ga probali, čim ste na ovoj stranici verujem da ga i obožavate.
Pasticio je pravo kulinarsko zadovoljstvo koje kombinuje slojeve sočne testenine, bogatog mesnog sosa i kremastog bešamela. Ovo jelo je savršen spoj mediteranskih ukusa i hranljivih sastojaka, a idealno je za porodične ručkove, višednevne obroke ili posebne prilike. Iako izgleda raskošno, njegovu pripremu možete savladati uz naš jednostavan recept, korak po korak.
Pripremite autentičan pasticio i uživajte u svakom zalogaju.
Potrebni sastojci za pasticio grčke lazanje
Za pripremu mesnog sosa biće vam potrebno:
- 500g mlevenog junećeg mesa
- dve manje glavice luka
- dve šargarepe
- dva lista lovora
- grančica cimeta (ovde razmislite jer cimet ima jaku aromu i slatkast ukus, nekima se neće dopasti u slanim jelima, meni i ostalima koji su probali nije smetao)
- muskatni oraščić
- tri čena belog luka
- so i biber po ukusu
- paradajz sok 400ml ili više po želji
- paradajz koncentrat jedna kašičica
- 2dcl crvenog vina
- 3dcl goveđe supe (možete od jedne kocke za supu napraviti)
Za fantastično kremasti grčki bešamel sos spremite:
- 120g maslaca
- 100g brašna
- litar mleka
- muskatni oraščić
- so
- 150g rendanog kačkavalja
- 50g tvrdog rendanog sira
- 2 žumanca
- jedno jaje
Pasticio pasta
Originalni oblik pasticio testenine predstavljaju 25-30cm dugačke cevčice. Možete ih naći u Vero marketima, ali je možete zameniti i drugim sličnim (bucatini) ili vama omiljenim oblikom testenina.
Pre nego što počnete pustite Sirtaki i krenite u spremanje, uživaćete sigurno. 😉
Mesni fil za pasticio
Krećemo od srednjeg sloja, mesnog fila. Zagrejte tiganj na srednju temperaturu, a zatim sipajte maslinovo ulje. Na ulju propržite sitno seckan luk dok ne postane staklast, a zatim dodajte rendanu šargarepu. Još malo propržite šargarepu, a zatim ubacite meso i ostatak začina i namirnica u tiganj.
Krčkajte pola sata uz povremeno mešanje, dok se meso ne uprži i tečnost redukuje. Na kraju izvadite štapić cimeta i lovorov list da ne bi završili u nečijem tanjiru.
Kuvanje pasticio testenine
Testenine: U šerpu nalijte 5l vode, dodajte kašiku soli i kašiku maslinovog ulja, kada voda provri stišajte ringlu na srednju temperaturu i lepezasto izručite pasticio testenine u šerpu. Prvih dva minuta povremeno pomešajte testenine dok ne omekšaju i potpuno urone u vodu, a zatim kuvajte po preporuci sa pakovanja. Naravno najsigurnije je povremeno probati testenine, jer je bitno da se ne prekuvaju već da budu al dente – spolja meke, a iznutra tvrde.
Kremasti grčki bešamel sos
Grčki bešamel se razlikuje po dodavanju jaja i sira u smesu. Na nižoj temperaturi rastopite maslac ili nalijte maslinovo ulje umesto njega. Potom uz mešanje žicom dodajte brašno. Kada brašno porumeni lagano dolivajte mleko (zagrejte ga umereno) uz energično mešanje žicom. Bitno je da u mleku rastopite svo brašno kako se ne bi stvorile grudvice.
Dodajte redom so, muskatni oraščić, izrendani kačkavalj, tvdri sir i prethodno umućena jaja uz neprestano mešanje. Kada se mleko zagreje brašno će početi da ga zgušnjava i ako ste sve uradili kako treba dobićete idealno kremast bešamel, kakav se ne zaboravlja. 😍
Spajanje sastojaka
Deo sosa dok je još topao izručite u skuvanu testeninu i blago sjedinite kako ne biste presecali cevčice. Možete protresti šerpu ili lagano varjačom kružiti dok se bešamel ne uvuče među nabubrele cevčice pasticio testenine.
Podmažite zemljanu posudu (ja sam ovog puta koristio zemljani pekač za 5-6 osoba) i izručite u nju testenine. Možete to izvesti ovako aljkavo kao ja na YouTube videu ili ih možete rukom ređati da kasnije dobijete idealan presek (mom ništa nije falilo).
Testenina po grčkom principu ide u jednom sloju, ali možete je podeliti i u dva reda da dobijete prošaran pasticio. Preko testenine izručite meso, a na njega izlijte preostali bešamel sos.
Na kraju prekrijte sve rendanim kačkavaljem i tvrdim rendanim sirom, ubacite pekač u hladnu rernu, temperaturu podesite na 170 stepeni i pecite 45 minuta ili dok sir i bešamel ne porumene.
Kada izvadite pekač iz rerne ostavite pasticio da se malo prohladi i potom ga isecite na kocke. Meni je pasticio jedno od omiljenih grčkih jela, probao sam ga u više restorana i nijedan se ne može porediti sa ovim koji sam spremao po receptu Ioannis Kalyvas-a.
Pasticio je odličan i kada se ohladi u frižideru, a najbolje se slaže uz grčka piva 🍺 Sačuvajte recept i podelite ga sa ljubiteljima grčke kuhinje koji će ga rado probati.
Pratite nas na društvenim mrežama i otkrijte šta sve možete spremati u vašem zemljanom posuđu ili se prijavite na Newsletter za najnovije recepte iz naše kuhinje.