Kiseli kupus sa suvim mesom u zemljanom loncu

Kiseli kupus sa suvim mesom u zemljanom loncu pravo je zimsko jelo. Kada se ukiseli kupus i sa sušenja stignu dimljene butkice, kolenice, slanina i kobasice vreme je da sjedinimo sve ove divne ukuse.

Kuvanje kiselog kupusa u zemljanom loncu dodatno će pojačati ukuse i zadržati hranljive sastojke u namirnicama.

Kiseli kupus sa suvim mesom u zemljanom loncu

Sastojci za kiseli kupus sa suvim mesom

  • jedna veća glavica kiselog kupusa;
  • dva veća krompira;
  • dimljena svinjska kolenica srednje veličine 600-700 g;
  • 200 g suve dimljene slanine;
  • 100 g suvog ovčijeg mesa – stelje;
  • 200 g suvih goveđih kobasica;
  • kašika svinjske masti;
  • kašičica bibera u zrnu;
  • glavica belog luka;
  • 3 lovorova lista;
  • 4-5 suvih ljutih papričica.

Kiseli kupus sa suvim mesom u zemljanom loncu - priprema

Unutrašnjost zemljanog lonca namažite tankim slojem svinjske masti, ukoliko niste ljubitelj masti možete upotrebiti i neko od biljnih ulja.

Kiseli kupus po želji možete isprati hladnom vodom kako biste neutralisali njegovu kiselost. Sa glavice skinite nekoliko listova i njima obložite dno lonca i ostavite par listova za prekrivanje. Glavicu u zavisnosti od veličine isecite na četvrtine ili osmine.

Dimljenu svinjsku kolenicu properite hladnom vodom, a zatim je kratko prokuvajte u zasebnoj šerpi. Možete je koristiti celu ili nek Vam je mesar preseče na pola.

Dimljena svinjska kolenica

U sredinu zemljanog lonca postavite kolenicu, a zatim oko nje poređajte kiseli kupus i ostatak suvog mesa.

Dodajte začine, rasporedite kašiku masti, ušuškajte sve sa par listova kupusa, nalijte vodom i postavite zemljani lonac na hladnu ringlu. Kiseli kupus u zemljanom loncu možete kuvati i u rerni, spustite rešetku na dno i lonac položite na nju. Ono što je najvažnije da  lonac zagrevate postepeno, a kada sve provri smanjite temperaturu i ostavite da se krčka na tihoj vatri još 3 do 4 časa.

Po potrebi dolivajte vodu u lonac, a sat vremena pre završetka kuvanja ubacite krompire isečene na manje komade.

Kada je kuvanje završeno kiseli kupus sa suvim mesom poslužite uz domaću proju i čašu omiljenog pića. 

Želimo Vam prijatan obrok!

Kiseli kupus sa suvim mesom

Ukoliko još uvek nemate zemljani lonac možete odabrati odgovarajući iz naše ponude.

Ostavite odgovor