Posni pasulj prebranac u zemljanoj posudi idealan je za posne slavske trpeze, dane posta, Badnji dan ili Veliki petak.
Naša draga Dijana Popović napisala je i poslala nam recept i fotografije. Zemljano posuđe hrani daje jedinstven ukus i nezamenjivo je u pripremi posnog prebranca.

Sastojci za posni pasulj prebranac u zemljanoj posudi
- 500g belog pasulja;
- 500g crnog luka;
- 1 struk praziluka;
- 4 suve paprike;
- 5 crvenih pečenih paprika;
- 1 kašika soli;
- 1 kašika suvog biljnog začina;
- 1 kašičica mlevenog bibera;
- 1 kašika začinske paprike;
Priprema posnog pasulja prebranca u zemljanoj posudi
Pasulj očistite i operite, stavite u šerpu, nalijte vodom i sačekajte da provri. Kad voda provri kuvajte pasulj 20 minuta, a zatim ga procedite, prospite vodu, a pasulj isperite pod mlazom hladne vode. Stavite pasulj u šerpu, ponovo nalijte vodom, sačekajte da voda provri i kuvajte još 40 minuta.
Dok se pasulj krčka pripremite luk i praziluk tako što ćete ga sitnije iseckati i propržiti na malo ulja. Kad luk promeni boju sklonite ga sa ringle i dodajte začinsku papriku, promešajte i ostavite da se ohladi.
Suve paprike potopite u mlaku vodu da omekšaju, jednu suvu papriku iseckajte na tanke parčiće, a ostale tri paprike pripremite za punjenje.
Oceđen pasulj stavite u zemljanu posudu i pomešajte sa lukom. Dodajte so, biber, suvi začin i sve promešajte.
Napunite suve paprike i složite ih na pasulj. Preko paprika i pasulja stavite iseckanu suvu papriku. Složite u krug pet pečenih crvenih paprika.
Sipajte 1.500 ml hladne vode u zemljanu posudu fino je zatvorite poklopcem ili sa alu folijom. Stavite u hladnu rernu, uključite na 200 stepeni i kada se zagreje krčkajte 120 minuta. Pred sam kraj sklonite poklopac ili foliju, temperaturu rerne pojačajte na 275 stepeni još 10 minuta da se pasulj fino zapeče.
