Posni pasulj prebranac u zemljanoj posudi idealan je za posne slavske trpeze, dane posta, Badnji dan ili Veliki petak.
Naša draga Dijana Popović napisala je i poslala nam recept i fotografije. Zemljano posuđe hrani daje jedinstven ukus i nezamenjivo je u pripremi posnog prebranca.
Sastojci za posni pasulj prebranac u zemljanoj posudi
- 500g belog pasulja;
- 500g crnog luka;
- 1 struk praziluka;
- 4 suve paprike;
- 5 crvenih pečenih paprika;
- 1 kašika soli;
- 1 kašika suvog biljnog začina;
- 1 kašičica mlevenog bibera;
- 1 kašika začinske paprike;
Priprema posnog pasulja prebranca u zemljanoj posudi
Pasulj očistite i operite, stavite u šerpu, nalijte vodom i sačekajte da provri. Kad voda provri kuvajte pasulj 20 minuta, a zatim ga procedite, prospite vodu, a pasulj isperite pod mlazom hladne vode. Stavite pasulj u šerpu, ponovo nalijte vodom, sačekajte da voda provri i kuvajte još 40 minuta.
Dok se pasulj krčka pripremite luk i praziluk tako što ćete ga sitnije iseckati i propržiti na malo ulja. Kad luk promeni boju sklonite ga sa ringle i dodajte začinsku papriku, promešajte i ostavite da se ohladi.
Suve paprike potopite u mlaku vodu da omekšaju, jednu suvu papriku iseckajte na tanke parčiće, a ostale tri paprike pripremite za punjenje.
Oceđen pasulj stavite u zemljanu posudu i pomešajte sa lukom. Dodajte so, biber, suvi začin i sve promešajte.
Napunite suve paprike i složite ih na pasulj. Preko paprika i pasulja stavite iseckanu suvu papriku. Složite u krug pet pečenih crvenih paprika.
Sipajte 1.500 ml hladne vode u zemljanu posudu fino je zatvorite poklopcem ili sa alu folijom. Stavite u hladnu rernu, uključite na 200 stepeni i kada se zagreje krčkajte 120 minuta. Pred sam kraj sklonite poklopac ili foliju, temperaturu rerne pojačajte na 275 stepeni još 10 minuta da se pasulj fino zapeče.
Pogledajte video recept za pasulj prebranac iz zemljanog sača i zapratite naš YouTube kanal za još recepata iz zemljanog posuđa.