Podvarak uz ostala jela od kiselog kupusa sigurno spada u najomiljenije zimske specijalitete. Ovog puta smo se odlučili za podvarak sa piletinom koji smo spremili u rerni ispod zemljanog sača.
Zemljano posuđe svoj hrani daje neponovljiv ukus, čuva hranjive sastojke iz namirnica i olakšava Vam pripremu, a sporo krčkanje u rerni siguran je recept za najbolji podvarak.
Sastojci za podvarak sa piletinom u rerni ispod sača
- 1.5 kilogram kiselog kupusa ribanca ili glavica srednje veličine;
- 1 kilogram piletine isečene na komade ili celo pile;
- 2 glavice crnog luka;
- 2 kašike svinjske masti;
- 1 kašičica mlevenog crnog bibera;
- pola kašičice soli;
- 1 kašika slate mlevene paprike;
- 3 lovorova lista;
- 3 suve ljute papričice.
Priprema podvarka
Ukoliko nemate kupus ribanac glavicu prvo isecite na četvrtine ili osmine u zavisnosti od njene veličine pa ih zatim usitnite na rezance.
Ukoliko je kupus za Vaš ukus previše kiseo isperite ga u hladnoj vodi, a zatim dobro procedite.
Zemljani sud dobro namažite svinjskom mašću ili biljnim uljem ukoliko ne koristite mast. Za podvarak će Vam najbolje poslužiti zemljani sač ili zemljani pekač. Proceđen kiseli kupus položite na dno Vaše zemljane posude, dodajte začine i mast, poklopite sud i ubacite ga u hladnu rernu. Rernu postepeno zagrevajte do temperature od 200 stepeni jer zemljano posuđe ne trpi nagle temperaturne promene.
Dok se kupus peče u rerni, nakon sat vremena sitno iseckajte dve glavice crnog luka i propržite ih na masti, a zatim pomešajte sa kupusom.
Piletinu usolite, nauljite i položite preko kiselog kupusa, zatvorite zemljanu posudu i pecite dvadeset minuta. Posle 20 minuta pečenja okrenite meso sa druge strane i pecite poklopljeno još dvadeset minuta.
Skinite poklopac i zapecite piletinu još deset do dvadeset minuta dok ne dobije zlatno žutu boju.
Podvarak i piletinu poslužite sa crnim lukom i domaćim projicama.
Lonci&poklopci Vam žele prijatan ručak!