Punjeni kiseli kupus u zemljanom pekaču

Punjeni kiseli kupus spada u sezonska jela, a sigurno Vam je poznato da se najukusnija jela od kiselog kupusa spremaju u zemljanom posuđu.

Naša draga Dijana Popović poslala nam je ovaj interesantan recept i fotografije na kojima je punjeni kiseli kupus iz zemljanog pekača. Zemljano posuđe zadržava svoju temperaturu duže od metalnog pa se kupus krčkao i kad je izvađen iz Dijanine rerne.

Punjeni kiseli kupus u zemljanom pekacu sa poklopcem

Sastojci za punjeni kiseli kupus

  • 1 veća glavica kiselog kupusa;
  • 2 glavice crnog luka;
  • 1 veća šargarepa;
  • 500 g mlevenog junećeg mesa;
  • 200 g dimljene mlevene junetine;
  • 100 g pirinča;
  • malo soli;
  • pola kašičice belog bibera;
  • kašika suvog biljnog začina;
  • kašika dimljene začinske paprike.

Priprema punjenog kiselog kupusa

Operite kupus i ocedite višak tečnosti. Na malo ulja propržite sitno iseckan luk i narendanu šargarepu. Dodajte mleveno meso i lagano dinstajte. Dodajte začine i pirinač. Kad pirinač upije svu tečnost sklonite posudu sa ringle i prohladite fil. 

Glavicu kupusa stavite u zemljanu posudu i polako odvajajte po 5 do 6 listova i punite ih sa filom. Pokrijte sa novih 5 do 6 listova i dodajte fil. Tako ređajte dok imate fila i listova kupusa. Dijana je napravila tri sloja listova i fila. Na kraju malo pritisnite glavicu rukama. 

U zemljanu posudu sipajte 1,5 l hladne vode i pola kašičice suvog biljnog začina. Poklopite posudu i krčkajte 120minuta na 200 stepeni u rerni. Posle 120 minuta posudu sa kupusom izvadite iz rerne, napravite blagu tanju zapršku i prelijte je preko kupusa. Vratite posudu u rernu na 15 minuta. 

Punjeni kiseli kupus možete poslužiti uz proju, pire krompir ili običan kačamak. Dijana je ovog puta svoj punjeni kiseli kupus poslužila uz kačamak oblikovan u interesantnim modlama, koji je jelu pored ukusa dodao i vizuelni efekat.

Želimo Vam prijatan obrok!

Punjeni kiseli kupus sa kacamakom

Ukoliko još uvek nemate zemljano posuđe odaberite neku od posuda iz naše ponude.

Leave a Reply