Rumena i sočna jagnjetina ispod sača u rerni

Jagnjetina je jedna od najukusnijih vrsta mesa, a jagnjetina ispod sača prava je poslastica, posebno ako odaberete delove prošarane masnoćom poput rebara i potrbušine.

Jagnjetina ispod sača u rerni

Potrebni sastojci

  • 2 kg jagnjetine, mi smo spremali rebra i potrbušinu;
  • 2 batata;
  • 6-7 krompira srednje veličine;
  • 4 šargarepe;
  • dve glavice crnog ili ljubičastog luka;
  • 6-7 čenova belog luka;
  • dve grančice ruzmarina;
  • so po ukusu;
  • dve kašike masti.

Jagnjetina ispod sača u rerni recept za pripremu

Nama je za jagnjetinu od začina dovoljna so i malo ruzmarina jer ne želimo da zamaskiramo taj prelepi ukus. Meso možete marinirati i ostaviti da prenoći, ali ništa mu neće faliti i da ga dobro usolite i odmah spustite u sač.

Podmažite zemljani sač kašikom masti ili ulja, očistite povrće, isecite ga na krupnije komade i položite na dno sača. Dobro usolite povrće, dodajte još kašiku masti i sve promešajte.

Marinirano ili usoljeno meso položite preko povrća. Ukoliko ste odabrali neki posniji komad možete ga prethodno i podmazati. Na meso položite dve grančice ruzmarina ili ruzmarin izmrvite i njim utrljajte meso.

jagnjetina u saču za pečenje

Poklopite sač i ubacite ga u hladnu rernu, temperaturu podesite na 180 stepeni i pustite da vreme radi svoje. Već za sat vremena osetićete kako predivan miris kreće da se širi iz sača i rerne.

Nakon drugog sata možete izvaditi sač iz rerne i izvaditi deo tečnosti koju je pustilo povrće i meso. Podmažite meso masnoćom sa dna i vratite na još sat vremena pečenja.

Pre nego što izvadite jagnjetinu iz rerne i poslužite je gostima proverite da li je dobro pečena i da li se meso lagano odvaja od kostiju.

jagnjeća rebra iz zemljanog sača

Ovakvi zalogaji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, svi će dugo pamtiti vašu sočnu jagnjetinu ispod sača, ali će se često otimati i oko krompira koji su primili masnoću i arome jagnjetine.

Kažu da se jagnjetina najbolje slaže sa crvenim vinom, odaberite omiljeno i nazdravite sa svojim ukućanima i gostima.

jagnjeća rebra

Ostavite odgovor