Krompir je najpopularnija namirnica koju možete spremiti na pregršt načina, poslužiti kao prilog, glavno jelo ili salatu.
Hrskavi kromir iz rerne sa susamom zdravija je i ukusnija alternativa za pomfrit pržen u ulju. Mi ga često spremamo u zemljanom saču, najčešće za večeru.
Hrskavi kromir iz rerne sa susamom - potrebni sastojci
- dva veća krompira po osobi;
- kašika mlevene slatke paprike;
- kašičica ljute tucane paprike;
- pola kašičice kurkume;
- kašika biljnog začina;
- dve kašike susama, možete koristiti običan ili integralni;
- so po ukusu;
- 5-6 čenova belog luka ili beli luk u prahu;
- grančica ruzmarina;
- maslinovo ulje ili mast.
Hrskavi kromir iz rerne sa susamom - priprema
Krompir ogulite, isecite na sitnije komade i ubacite u šerpu u kojoj ćete ga kuvati u slanoj vodi. Podesite temperaturu na maksimum i sačekajte da voda provri, a zatim kuvajte još 5-6 minuta. Proverite viljuškom ili nožem da li je krompir skuvan, kada bocnete vrh noža mora da prolazi kroz krompir, ali da se krompir ne raspada.
Ukoliko prekuvate krompir više će se drobiti, ali nek vam ovo ne smeta jer će se mrvice još bolje zapeći i biti ekstra hrskave.
Procedite krompir, a zatim ga prelijte uljem ili dodajte mast koja će se istopiti od toplote krompira. Masnoća će pomoći da se svi začini dobro zalepe za krompir, pospite ga i lagano promešajte da se ne bi mrvio.
Ukoliko ne koristite beli luk u prahu čenove ostavite neoljuštene i rasporedite po dnu posude. Kada se čenovi ispeku dobićete neodoljivu kremastu strukturu kao prilog za hrskavi krompir.
Krompir zatim preručite u prethodno podmazan i u rerni na 200 stepeni zagrejan sač. Trudite se da između komada krompira bude prostora kako bi se bolje ispekao. Pecite u poklopljenom saču pola sata, a zatim otvorite, okrenite krompir i zapecite da dobije hrskavu koricu.
Hrskavi krompir sa susamom možete pojačati slaninicom tokom pečenja, a možete ga poslužiti sa mladim kajmakom, tartar ili nekim drugi sosom, narendati kačkavalj preko krompira….