Najhrskavija dimljena butkica zapečena ispod sača u rerni

Dimljena butkica jedan je od omiljenih specijaliteta pravih gurmana.

Mogu se kombinovati sa kiselim kupusom, pečenim krompirom, raznim povrćem, ali najbolje se slažu sa dobrim pivom.

Imao sam prilike da probam odlične hrskave butkice (Schweinshaxe) u minhenskoj pivnici Hofbräuhaus, gde ih spremaju sa sosom i knedlama od krompira. Takođe su me oduševile i one koje sam probao u bečkoj pivnici Schweizerhaus, tamo ih zovu Stelze, služe ih sa senfom i veoma ljutim renom, prilično su slane i traže dosta piva 🙂

Često prisećanje na ove specijalitete navede vas na to da pokušate i sami da dođete do onako hrskave kožice i sočnog mesa koje se odvaja od kosti.

Meni je uspelo iz prve, u receptu za najhrskaviju dimljenu butkicu ispod sača koji sledi otkriću vam i kako.

Hrskava dimljena butkica sa renom pečena ispod sača u rerni recept

Sastojci potrebni za pripremu

  • jedna dimljena butkica srednje veličine oko 1.5 kg (za dve osobe ili jednu gladniju);
  • dva suva lista lovora;
  • kašičica crnog bibera u zrnu;
  • tri srednje glavice crnog luka;
  • kilogram crvenog krompira;
  • mlevena slatka ili ljuta paprika;
  • sedam čenova belog luka;
  • mast ili ulje.

Najhrskavija dimljena butkica, recept za pripremu ispod sača

Dimljenu butkicu dobro operite toplom vodom, a zatim položite u veću šerpu u kojoj će se kuvati. Nalijte vodom, da prelije butkicu, dodajte lovorov list, 5-6 zrna crnog bibera i jednu glavicu crnog luka isečenu na veće komade.

Kada voda provri butkicu kuvajte sat vremena na srednjoj temperaturi.

Dok se butkica kuva oljuštite krompir i isecite na veće komade i kratko ga obarite tek da blago omekša. Procedite krompir, dobro ga podmažite, a zatim posolite i pospite mlevenom paprikom. Lagano promešajte da se paprika zalepi za krompir, a da se on ne raspadne, ako ste ga skuvali više nego što je potrebno.

Kada kuvanje butkice bude pri kraju podmažite zemljani sač, ubacite ga u hladnu rernu (zajedno sa poklopcem) i postepeno zagrejte. U zagrejani sač položite skuvanu butkicu, a oko nje poređajte krompir, crni luk isečen na krupnije komade i čenove belog luka.

Dimljena butkica sa krompirom u saču

Poklopite sač i vratite ga u rernu u kojoj ćete peći butkicu sat vremena na nižoj temperaturi – oko 150 stepeni. Nakon toga otvorite sač i pecite butkicu još trideset minuta do sat vremena, uz povremeno premazivanje kože masnoćom sa dna sača.

Hrskava dimljena butkica ispod sača u rerni

Kada čujete hrskanje kože, osetite njen ukus i mekoću mesa shvatićete zašto sam zaljubljen u ovo jelo.

Možete umesto krompira butkicu položiti na podvarak, poslužiti je sa senfom ili renom, ali pivo ne smete preskočiti 😉

Ostavite odgovor